Marineschepen.nl
 
   
 

De Karel Doorman vanaf nu Zr.Ms.


Bericht geplaatst: 24-04-2015
Laatst aangepast: 24-04-2015


De Karel Doorman is vanmiddag in Den Helder in dienst gesteld. Het JSS gaat vanaf nu door het leven als Zr.Ms. Karel Doorman. Aansluitend kreeg de bemanning van de Doorman de herinneringsmedaille voor de noodhulpmissie aan landen die door ebola werden getroffen.

DMAN in dienst
De Karel Doorman werd om iets over drie uur vanmiddag in dienst gesteld. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Een groot aantal gasten was vanmiddag getuige van twee gecombineerde ceremonies op het helidek van de Karel Doorman. Na toespraken van Directeur DMO VADM Borsboom en Commandant Zeestrijdkrachten LGENMARNS Verkerk, werd de Karel Doorman in dienst gesteld door de commandant van het schip KTZ Peter van den Berg. Dat gebeurde in bijzijn van doopster Jeanine Hennis. Op dat moment werden voor het eerst de oorlogswimpel en de geus gehesen.Prestatie
In de speeches werd uiteraard vooral stilgestaan bij de prestatie die de bemanning, diverse afdelingen binnen CZSK en Defensie en de industrie hebben geleverd om de Karel Doorman in zo'n korte tijd gereed te krijgen voor een missie in de proefperiode. Commandant KTZ Van den Berg zei dat iedereen die een jaar geleden zou hebben gezegd dat de Doorman nu in dienst zou zijn gesteld en een missie zou hebben volbracht, voor gek zijn verklaard.
Volgens minister van Defensie Hennis heeft de snelle inzet van het JSS nationaal en internationaal tot veel waardering geleid en bood het landen de gelegenheid om middels het Nederlandse marineschip ook een bijdrage te leveren aan de strijd tegen ebola.

DMAN in dienst
Commandant Zeestrijdkrachten LGENMARNS Verkerk aan het woord. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

En is geen
Toch heeft de unieke combinatie van functionaliteiten een keerzijde doordat het schip een eenling is. Commandant Zeestrijdkrachten Rob Verkerk: "Voor de marine is het beschikbaar hebben van bevoorradingscapaciteit op zee essentieel. Als je enige tanker een multifunctioneel schip is, ben je je tankercapaciteit kwijt zodra het schip voor andere taken wordt ingezet. En aangezien de Doorman al bewezen heeft over zeer gewilde en noodzakelijke capaciteit te beschikken, en wij het belang van internationaal medegebruik ondersteunen. Is dat iets om de komende jaren rekening mee te houden. Voor de goede verstaander: ik kan er wel een tanker bij gebruiken."

Na de indienststelling volgde de medaille uitreiking van operatie Tricolette.

DMAN in dienst
Minister van Defensie Hennis reikt de eerste medailles uit. Links commandant KTZ Peter van den Berg. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Duidelijkheid
Voor de bemanning van Zr.Ms. Karel Doorman is met de indienststelling een belangrijke mijlpaal bereikt en een nieuwe stap gezet richting operationele gereedheid. De Doorman is eerder Zijner Majesteits geworden dan vooraf gepland. Oorspronkelijk stond die datum op eind september 2015, maar dat is naar voren gehaald. Deels heeft dat te maken met de handelsmissie naar Canada, maar ook met de noodhulpmissie. Door die missie verkeerde het JSS in een soort schemergebied: het was wel een inzetbare eenheid voor taken laag in het geweldspectrum, maar geen Zr.Ms. KTZ Peter van den Berg zei eerder tegen Marineschepen.nl met de indienststelling die onduidelijkheid weg te nemen.

De overdracht van het schip blijft wel staan op september 2015. Dat heeft te maken met de garantietermijn van de werf.

DMAN in dienst
Wat een klein clubje eigenlijk. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)Meer lezen over Zr.Ms. Karel Doorman? Marineschepen.nl voor een weekje mee voor een reportage. Deel 1 staat hier en deel 2 vindt u hier.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Zr.Ms. Karel Doorman
Reportage Doorman deel 1
Reportage Doorman deel 2
Zijner Majesteits (Zr.Ms.)