Marineschepen.nl
 
   
 

"Doorman wordt op orde gebracht voor Ebola-missie"


Bericht geplaatst: 14-10-2014
Laatst aangepast: 14-10-2014


Het Joint Support Ship (JSS) Karel Doorman wordt op orde gebracht om op korte termijn te vertrekken in de strijd tegen Ebola. Dat zei minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen vanochtend in Vandaag de Dag. De Doorman was eerder aangeboden door Ploumen en Hennis aan de VN en EU, maar of het schip ook echt zou worden ingezet was nog niet duidelijk. Die duidelijkheid is er nu wel.


Archieffoto van de Karel Doorman in de marinehaven te Den Helder, net na eerste binnenkomst in de thuishaven. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Minister Ploumen was vanochtend te gast bij het televisieprogramma WNL Vandaag de Dag over kledingfabrieken in Bangladesh en Ebola. Toen presentratrice Rozemarijn Moggré plotseling vroeg waarom (het "fregat") de Karel Doorman nog niet weg was, antwoordde Ploumen dat de Doorman nu op orde wordt gebracht. Zij voegde daar aan toe dat het niet lang meer zou duren voor het schip zou afvaren.Niet alleen Nederland zal het schip gebruiken. Uit het antwoord van Ploumen bleek ook dat andere Europese landen samen met Nederland gebruik willen maken van het schip.


Vanaf minuut 13 wordt gesproken over de Karel Doorman.

De Karel Doorman werd vorige week woensdag aangeboden door Nederland aan de EU en de VN. Toen was nog niet duidelijk of de Doorman echt zou gaan, dat zou afhangen van of de capaciteiten van het JSS gebruikt zou kunnen worden. Ploumen heeft daar, waarschijnlijk iets eerder dan gepland, toch meer informatie over gegeven.

Eerste geluiden: interesse in capaciteit Doorman
Volgens woordvoerder van minister Ploumen, Marjolein Bustra, staat het vertrek van de Doorman nog niet helemaal vast, maar is wel te verwachten. Tegenover Marineschepen.nl zei zij vanochtend: "Lidstaten en organisaties hebben deze week de tijd om zich aan te melden bij de EU welke goederen zij mee zouden willen sturen. Stel dat er niemand goederen aanmeldt, dan gaat het schip niet vertrekken. Er moet wel voldoende capaciteit van het schip benut worden. Maar ik denk niet dat het een probleem wordt als ik de eerste geluiden hoor."

Na deze week volgt de inventarisatie. Bustra: "Als we helder hebben welke goederen meekunnen, gaan we de puzzel maken en dan wordt besloten wanneer het schip vertrekt en waarheen precies. Natuurlijk is onze inzet om het schip zo snel mogelijk te sturen, maar het is even organiseren." Er moet volgens Bustra bijvoorbeeld ook gepland worden of de goederen naar Den Helder worden gebracht of dat de Doorman ze ergens moet ophalen.

Welke landen interesse hebben om mee te werken, wordt niet bekend gemaakt.Proefvaart
Een hele organisatie zal het zeker zijn, want de Doorman is weliswaar op 4 september door de scheepsbouwer overgedragen aan de Defensie Materieels Organisatie (DMO), maar zit nog midden in de proefperiode. Toch kan de Doorman volgens het Ministerie een dergelijke missie wel aan. Of het schip dan nog voor 1 november in dienst gesteld gaat worden is nog niet bekend.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Karel Doorman
Doorman aangeboden