De reis van het Russische eskader met aan het hoofd vliegkampschip Admiral Kuznetsov had ter hoogte van Schotland een kleine vertraging opgelopen, maar de schepen zijn weer onderweg richting de Middellandse Zee. De Russen, met behalve de carrier ook destroyer Admiral Chabanenko (Udaloy) klasse in de gelederen, moesten begin deze week schuilen voor een storm op de Atlantische Oceaan.
Het eskader ontving half november de SU-33 en MiG-29K vliegtuigen, plus KA-27 helikopters aan boord. Na een korte opwerkperiode voor de vliegers, vertrokken de schepen vanuit Severomorsk (nabij Moermansk) waarna ze via de Barentszzee om Scandinavië naar de zuid koersten. De reis gaat 3 maanden duren. Voor de MiG-29K is het overigens de eerste reis sinds de vliegtuigen in 2009 de primeur hadden op de Kuznetsov.
Het Russische vliegkampschip op archiefbeeld.
Reacties op havenprogramma
De plannen van het Russische smaldeel zullen iedere marineman- en vrouw bekend in de oren klinken: vlagvertoon en oefenen met het eskader, geëmarkeerde eenheden en lokale marines. De havenbezoeken bestaan uit Genua (Italië), Beirut (Libanon) en Cyprus. Mogelijk zal ook de Russische marinehaven Tartus in Sirië worden aangedaan.
Dit vaarprogramma leverde al bij vertrek heftige reacties op, omdat in diverse internationale media een verband werd gelegd met de conflicten tussen Rusland en het Westen over de opstand in Syrië. De Russische marine heeft iedere relatie ontkend, legde uit dat de reis al in 2010 was gepland en dat Syrië niet wordt bezocht.
Andere reacties kwamen nadat lokale websites uit landen rond de Middellandse Zee over de plannen voor een Russische oefening voor de kust van Cyprus berichtten. Deze oefening zou als doel hebben om de nieuwe lokale maritieme-grootmacht Turkije te imponeren. Tussen Rusland en Turkije bestaat al enige tijd wrijving, en Rusland zou de dreigende taal van de Turkse marine (naar aanleiding van olieboringen voor de Cyprotische kust) graag aangrijpen om wat diplomatiek grijs staal te tonen. Ook dit is uiteraard niet bevestigd.
Starts en landingen van de nieuwe MiG-29K.
Storm
Vooralsnog is het havenprogramma vooral voor de Russische bemanning goed nieuws. Het grootste deel van het eskader bestaat uit schepen van de Noordelijke Vloot. Een overwintering aan de Noord-Afrikaanse kust klinkt dan aanlokkelijk voor de bijna 3000 bemanningsleden.
Van zonnen aan dek is echter nog niets gekomen; het eskader belandde in zulk slecht weer dat het moest schuilen. Dat deed het op de Noordzee, in de Moray Firth voor de Schotse oostkust. Afgelopen donderdag koersten de schepen noordwaarts en bogen zij om Schotland heen richting de Atlantische Oceaan.
Behalve de Noordelijke Vloot, nemen ook schepen deel van de Baltische Vloot en de Zwarte Zee Vloot deel.
Waarschuwing voor zeeziekte! Prachtige archiefbeelden van RFS Admiral Kuznetsov en destroyer RFS Admiral Ushakov (151 meter lang!) in een vliegende storm.
Sign of life
De positie van de Russische eenheden, 30 mijl uit de Schotse kust, was uiteraard de Royal Navy niet ontgaan. Deze stuurde afgelopen maandag HMS York (Type 42 destroyer) richting de schuilende bezoekers om een kijkje te nemen. Door het sluiten van marinebases in het noorden van Groot-Brittannië en het afstoten van de Nimrod maritieme patrouillevliegtuigen (zij operereerden vanaf Kinloss, Schotland), kon de Royal Navy alleen een destroyer uit Portsmouth sturen die vervolgens 1.000 mijl moest varen om de Russische bezoekers te kunnen waarnemen. Eerder schreven we hier op deze pagina dat dit een "show of force" was, maar een "sign of life" had beter op zijn plaats geweest. Zie ook de voormalige adviseur van het Kremlin in het onderstaande filmpje die vanaf minuut 01:09 lachend zegt dat de Britten wel jaloers zijn op de Russische marine.
Behalve puur aanwezig zijn, zal HMS York ook zeer geïnteresseerd zijn geweest in elektromagnetische uitzendingen en natuurlijk de nieuwe MiGs.
BritishForces News over het Russische eskader. De Royal Navy wordt en passant uitgelachen door een Russisch oud-adviseur.
HMS York volgt RFS Admiral Kuznetsov
Samenstelling
Het Russische vlootverband bestaat uit vijf schepen van de Noordelijke vloot. De 306 meter lange Admiral Kuznetsov (1991) is verreweg het grootste en belangrijkste schip. De Udaloy II klasse destroyer Admiral Chabanenko van 163 meter lang uit 1999 is als escorte mee. De Chabanenko heeft 8 SS-N-22 Sunburns als belangrijkste wapen tegen schepen en een hele reeks raketten tegen vliegtuigen. Verder zijn de sleepboot Nikolay Chiker, tankers Sergey Osipov en Vyazma van de partij.
RFS Admiral Chabanenko, de Russische Udaloy II klasse destroyer.
Vanuit de Baltische Zee zal een tanker en de Yaroslav Mudry, een fregat van de Neustrashimy klasse, aansluiten. Dit schip uit 2009 is 130 meter lang. Begin december is vanuit de Russische marinehaven Sevastopol aan de Zwarte Zee de laatste ontbrekende eenheid van de vloot vertrokken. De Ladny (Krivak I klasse) is een 30 jaar oud fregat, heeft een counter-terrorismteam aan boord en zal in de Middellandse Zee de anderen ontmoeten.
De reis naar de Middellandse zee is de vierde grote reis van de Kuznetsov. Eerder ging de Russische carrier in 1995, 2007 en 2008 voor langere tijd weg uit vertrouwde wateren. De Admiral Kuznetsov is het zusterschip van de Varyag; het niet-afgebouwde Russische vliegkampschip dat aan China werd verkocht en nu bekend staat als de Shi-Lang.