Marineschepen.nl
 
   
 

De Zeven ProvinciŽn ontmoet Russisch vliegkampschip


Bericht geplaatst: 08-05-2014
Laatst aangepast: 08-05-2014


Gisteren heeft het Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn de Russische Carrier Battle Group van RFS Admiral Kuznetsov gedetecteerd. Dat meldt de Koninklijke Marine in een nieuwsbericht. Het Nederlandse fregat ontmoette de zes Russische schepen in de Golf van Biskaje terwijl het zuidwaarts voer richting de wateren rond SomaliŽ. De Russen zijn na een lange periode van huis weer op de weg terug naar de thuishaven aan de Barentszzee.

Kuznetsov en Peter de Grote
Twee foto's van de Kuznetsov (links) en de Pyotr Velikiy. (Foto: Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn/ Koninklijke Marine)

Het komt vaker voor dat marineschepen elkaar op zee tegenkomen, maar een "ontmoeting" met een Russische taakgroep onder leiding van RFS Kusnetzov en de gigantische nucleaire kruiser Pyotr Veliky is bijzonder. Rond het middaguur keek men op de brug en in de commandocentrale van de Zeven de ogen uit toen de Russen over de kim verschenen. Marineschepen detecteren, herkennen en rapporteren altijd niet-NAVO-eenheden. Dan worden niet alleen foto's gemaakt, maar ook worden bijvoorbeeld radaruitzendingen vastgelegd. Eťn van de CCO's (commandocentrale-officier): ĒHet is mooi om te zien hoe iedereen aan boord dan keihard aan de slag gaat om een zo snel mogelijk een rapportage naar het hoofdkwartier te sturen en andere eenheden in te lichten over de locatie van de groep.Ē

Ook de NH-90 boordhelikopter werd ingezet om een kijkje te nemen van de schepen.De Russische marine verzamelt net zo graag data van NAVO-eenheden en ook nu zullen Russische fotografen en het personeel belast met de Elektronische Oorlogsvoering ongetwijfeld even druk zijn geweest met De Zeven, maar misschien nog meer met de NH-90 helikopter.

Standaard
Het detecteren en rapporteren van niet-NAVOschepen is een standaard procedure, en heeft niets te maken met de crisis in OekraÔne. Marineschepen doen dit op zee haast voortdurend om te weten wat de ontwikkelingen bij andere landen zijn. Ook de 24 jaar oude Kuznetsov blijft interessant om te bestuderen; niet om weer een mooie foto met een telelens te maken van het schip, maar bijvoorbeeld om te zien of er nieuwe apparatuur is of welke vliegtuigen aan dek staan. De verzamelde informatie wordt door de schepen verzonden en die wordt verwerkt en samengevoegd met reeds bestaande informatie.

Andersom is het zaak om zo min mogelijk prijs te geven, bijvoorbeeld door de eigen radaruitzendingen te beperken.Vier maanden Middellandse Zee
De Russische schepen zijn al enige tijd van huis. De Kuznetsov vertrok op 17 december vanuit de thuishaven Severomorsk in het noordwesten van Rusland. Het Russische vliegkampschip is het enige in zijn soort en is 305 meter lang, met 1600 bemanningsleden.

Onderweg naar de Middellandse Zee kwamen de Russische schepen ter hoogte van Schotland in een storm terecht. Zij schuilden op de Noordzee, ten oosten dichtbij de Schotse kust. Dat leverde commotie op in de Britse pers, omdat de Royal Navy slechts ťťn schip beschikbaar had om de Russen zo dicht onder de eigen kust te kunnen schaduwen. Vanuit Portsmouth, gelegen aan de Engelse zuidkust, moest Type 45 destroyer HMS Defender 600 mijl naar het noorden varen om de bezoekers te gaan volgen.

In januari voer de Kuznetsov met zijn gevolg de Middellandse Zee in en heeft onder andere bezoeken gebracht aan Cyprus. De Russische vliegers hebben met regelmaat het luchtruim gekozen; van januari t/m eind april werden meer dan 350 vluchten gemaakt met de Kamov Ka-27 helikopters en Su-33 gevechtstoestellen. Al die tijd werden zij nauwkeurig in de gaten gehouden door E-3 Sentry vliegtuigen van de NAVO en zeer waarschijnlijk hielden ook marine-eenheden zo nu en dan een oogje in het Russische zeil.


Beelden van de Kuznetsov van januari dit jaar.

In de Med formeerde het met vlaggenschip van de Noordelijke Vloot RFS Pyotr Velikiy. De nucleaire kruiser van de Kirovklasse is 252 meter lang en heeft een formidabel wapenarsenaal. De Velikiy was in de Middellandse Zee om, net als het Chinese fregat Yancheng, de vernietiging van chemische wapens uit SyriŽ in de gaten te houden. Dat deden zij naast de NAVO-schepen uit Denemarken, Noorwegen en de VS. De Kuznetsov oefende bovendien met RFS Admiral Levchenko (Udaloyklasse) op onderzeebootbestrijding.

De drie schepen, aangevuld met een aantal andere eenheden, hebben onlangs de Middellandse Zee achter zich gelaten en koers gezet naar het noorden.

Eind mei kunnen de vele duizenden Russische bemanningsleden hun familie en vrienden weer in de armen sluiten, als de schepen weer afmeren in de Russische thuishaven.
Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn vertrok afgelopen zondag uit Den Helder.

Kuznetsov
Archieffoto van de Kuznetsov. (Foto: US Navy)

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
LCF
Admiral Kuznetsov
Russen op Noordzee
Interessante ontmoetingen
Kuznetsov bij Schotland