Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Evertsen en Zr.Ms. Zeeland vertrokken


Bericht geplaatst: 26-01-2014
Laatst aangepast: 27-01-2014


Vanmiddag zijn Zr.Ms. Evertsen en Zr.Ms. Zeeland vertrokken vanuit de Helderse marinehaven. Beide schepen gaan ver van huis -in andere weersomstandigheden- een bijdrage leveren aan veiligheid op zee. De Zeeland zal vier maanden als stationsschip in het Caribisch Gebied kustwachttaken uitvoeren en drugs bestrijden. De Evertsen zet koers naar het oosten en gaat piraterij bestrijden nabij SomaliŽ.

archieffoto Zr.Ms. Evertsen
Archieffoto van Zr.Ms. Evertsen. Deze foto is op groot formaat te bestellen voor aan de muur. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Eerste keer
Voor Zr.Ms. Zeeland is het de eerste keer dat het de taak van stationsschip op zich zal nemen. De Friesland en de Holland gingen het patrouilleschip voor. Zr.Ms. Zeeland werd deze zomer pas in dienst gesteld en daarna volgde een intensieve opwerkperiode. Schip en bemanning ondergingen trainingen onder nationale leiding, maar kregen ook heel wat te verduren tijdens de Flag Officers Sea Traning (FOST) eind 2013. Daar werd hen door Britse trainers het vuur aan de schenen gelegd in oorlogsscenario's maar ook -en dat is altijd handig als stationsschip- werd de Zeelandbemanning getraind in het verlenen van hulp na een natuurramp.Zr.Ms. Zeeland zal vier maanden in de West zijn. Behalve maritieme presentie, bestaat de belangrijkste taak van het stationsschip uit het uitvoeren van counterdrugsoperaties en kustwachttaken.

Zr.Ms. Zeeland
Zr.Ms. Zeeland heeft de Nieuwe Haven verlaten en begint aan de vier maanden durende Westterm. (Foto: Ron Damman/ Newdeep.nl)

Zr.Ms. Walrus
Zondag namen niet alleen de Evertsen en Zeeland afscheid. Ook onderzeeboot Zr.Ms. Walrus koos zee, zij het voor een oefenreis. Volg voor meer info de commandant van de Walrus @pieterbasp. (Foto: Ron Damman/ Newdeep.nl)Antipiraterij
LCF Zr.Ms. Evertsen vertrok eveneens voor vier maanden. De Evertsen zal worden ingezet voor de antipiraterij missie Ocean Shield in de wateren rond SomaliŽ. Daar zal het onder leiding van de Spaanse schout-bij-nacht Eugenio Diaz del Rio aan boord van het vlaggenschip SPS Alvaro de Bazan de Nederlandse bijdrage voortzetten.

Voor de Evertsen is het de derde anti-piraterijmissie sinds 2009. Toen en in 2012 wist het meerdere piraten te arresteren en gekaapte schepen te bevrijden. De Somalische piraten zijn nu echter beduidend minder succesvol en minder actief.

Zr.Ms. Evertsen
Zr.Ms. Evertsen wordt de Nieuwe Haven uit geholpen door marinesleepboot Gouwe (Lingeklasse). (Foto: Ron Damman/ Newdeep.nl)

Interessante ontmoetingen
Waar Zr.Ms. Zeeland na het verlaten van Europese wateren tot het Caribisch Gebied weinig meer op de zeebeeldradar te zien krijgt, zijn de mogelijke contacten van Zr.Ms. Evertsen interessant genoeg om de telelenzen eens op te poetsen en alvast een plaatsje op de brugvleugel te claimen.

Zo heeft het Russische vliegkampschip Admiral Kuznetsov in de Middellandse Zee de ankerplaats aan de oostzijde verlaten en koerst het in westelijke richting.

Aan die westkant van de Med is sinds gisteren een uiterst interessante oefening gaande tussen een Russisch en Chinees marineschip. Het gaat daarbij niet om zomaar een Russisch marineschip, maar de kruiser der kruisers: Pyotr Velikiy van de Kirovklasse. Deze 252 meter lange gigant kent een nucleaire voortstuwing en heeft een formidabel wapenarsenaal. Sparringpartner is het Chinese Type 054A fregat Yuncheng. Het slechts twee jaar oude Chinese marineschip is in de Middellandse Zee in verband met de escortemissie rond de vernietiging van de chemische wapens van SyriŽ. De Yuncheng heeft het Deense fregat HDMS Esbern Snare en het Noorse fregat HNoMS Helge Ingstad even achter zich gelaten voor de unieke Russisch-Chinese oefening, die zich niet beperkt tot wat zeemanschappelijk gestuur, maar waar ook hoog in het geweldspectrum scenario's voor zijn geschreven.

Jos OppeneerGiel van Hoorn
Via Twitter zijn de gebeurtenissen van de twee marineschepen ook te volgen. Volg de commandant van de Evertsen @josoppeneer en commandant van de Zeeland @gielvanhoorn.

Aan de Europese zuidgrens trekt mogelijk nog meer boeiends voorbij in de vorm van het Iraanse smaldeel bestaande uit IS Sabalan en IS Kharg. Beide schepen hebben de "Atlanische Oceaan" als doel en het is niet ondenkbaar dat de route via het Suezkanaal door de Middellandse Zee loopt. Precies de tegengestelde koers van de Evertsen.

In het kader van zeldzame roofdieren fotograferen volgt tot slot nog een buitenkans. Eerder deze week heeft een Nieuw-Zeelands fregat zich aangesloten bij de NAVO missie Ocean Shield. HNZMS Te Mana is ťťn van de twee fregatten die de Nieuw-Zeelandse marine rijk is. Voor het eerst doet het onder de NAVO-vlag mee aan de anti-piraterijmissie sinds Nieuw-Zeeland partnernatie is geworden van de alliantie in 2012. Onervaren is de Te Mana niet, het arriveerde al anderhalve maand eerder in het gebied om piraterij te bestrijden als onderdeel van de multi-nationale antipiraterij-organisatie Combined Maritime Forces (niet-NAVO, niet-EU en niet-VS).

Te Mana
HNZMS Te Mana in het Somalisch Bassin. (Foto: New Zealand Navy)

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
LCF Evertsen
Hollandklasse
Alvandklasse
Absalonklasse

Zeeland redt drenkelingen
Iraanse marine op pad
Vertrek EVTN in '12
Friesland Caribisch Gebied