Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Zeeland redt drenkelingen


Bericht geplaatst: 07-02-2014
Laatst aangepast: 07-02-2014


Zr.Ms. Zeeland heeft onderweg naar het Caribisch Gebied zeven drenkelingen gered. Voor de kust van Miami ontdekte de Zeeland een omgeslagen bootje met daarop een aantal opvarenden, drie personen waren reeds omgekomen en één wordt nog vermist. De Zeeland vertrok op 26 januari uit Den Helder om vier maanden de taak van stationsschip in de West op zich te nemen. Het schip is nu bij Miami om een helikopter van de Amerikaanse kustwacht aan boord te nemen.

Zeeland redding
Nog steeds met de kiel omhoog, maar nu op het droge dek van de Zeeland. (Foto: @GielvanHoorn)

Ongeveer vijftig kilometer ten noordoosten van Miami ontdekte de bemanning van de Zeeland een omgeslagen bootje. De zeven meter lange schuit had waarschijnlijk migranten aan boord. Zeven opvarenden konden worden gered met de FRISC, de snelle boot van het patrouilleschip. Drie lijken en het bootje werden eveneens aan boord genomen. Later werden zij overgedragen aan het opgeroepen US Coast Guard schip USCG Etheridge. Ook een HC-130H Hercules van de Amerikaanse kustwacht was ter plaatse en zocht naar de vermiste persoon.Zie voor meer foto's van de reddingsactie en voor het vervolg van de vier maanden durende Westterm het Twitteraccount van de commandant van Zr.Ms. Zeeland KLTZ Giel van Hoorn.


De reddingsactie van Zr.Ms. Zeeland was bij breaking news bij CNN.

Na regen komt zonneschijn
Zr.Ms. Zeeland, OPV van de Hollandklasse, is sinds 26 januari onderweg vanuit Nederland. Het patrouilleschip koos de noordelijke route boven Schotland en zette daarna koers richting het zuiden. De Noord-Atlantische Oceaan was echter onstuimig. Drie dagen lang was het stormachtig en sloegen golven van maximaal 10 meter hoog over de bak. De commandant van de Zeeland, Van Hoorn, meldde Marineschepen.nl vanuit de ruwe zee via Twitter dat de reis ondanks de seastate voorspoedig verliep: "Schip houdt zich prima en kan goed de vaart vasthouden."

Zeeland storm
De Zeeland op een onstuimige Atlantische Oceaan. (Foto: @GielvanHoorn)

Sinds begin deze week is de zon weer op de dekken van de Zeeland gaan schijnen. Dit weekend kunnen de bemanningsleden voor het eerst na vertrek weer voet aan wal zetten. Volgens de Nederlandse Ambassade in de VS ligt het schip vanaf vandaag namelijk in Key West. Daar zal de US Coast Guard MH-65C Dolphin helikopter aan boord komen om gedurende vier maanden als boordhelikopter van het Nederlandse marineschip dienst te doen. Deze knaloranje heli kan worden ingezet bij reddingswerk op zee, maar ook bij het stoppen van drugstransporten. De unieke samenwerking kwam tot stand doordat het Defensie Helikopter Commando geen NH-90 helikopter ter beschikking heeft voor het stationsschip.Zr.Ms. Evertsen vertrok eveneens op 26 januari en ook daar wordt het zwarte dek opgewarmd door zonneschijn. Het fregat -onderweg naar wateren bij Somalië- ligt dit weekend in Souda Bay, Kreta.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Hollandklasse
Evertsen en Zeeland weg