Marineschepen.nl
 
   
 

Medailles voor bemanning Hr.Ms. Vlaardingen

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 02-12-2011

Vandaag heeft de bemanning van mijnenjager Hr.Ms. Vlaardingen medailles ontvangen van Minister van Defensie Hans Hillen, voor de missie in LibiŽ. De mijnenjager van de Alkmaar klasse ligt sinds begin deze week bij de Passengers Terminal in Amsterdam, waar ook de medalparade plaatvond; een unieke locatie.
De ceremonie vond plaats in het bijzijn van familie en vrienden van de bemanningsleden, Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm en Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom.


Hr.Ms. Vlaardingen
De bemanning van Hr.Ms. Vlaardingen maakt zich op voor de medailles. Foto: @kon_marine (Twitter account Koninklijke Marine)

Zoeken en ondervragen
Hr.Ms. Vlaardingen maakte sinds augustus deel uit van het staande mijnenbesrijdingsflottielje van de NAVO: SNMCMG 1. 4 maanden lang zou het samen met de andere NAVO-schepen mijnenruimen en oefenen. Maar op 5 september wijzigde de opdracht en vertrok het schip richting de Libische wateren. Hier loste het eind september Hr.Ms. Haarlem in de haven van Valetta (Malta) af, die al vanaf voorjaar 2011 ter plaatse was.Hr.Ms. Vlaardingen maakte deel uit van de operatie Unified Protector, de operatie die zich richt op het beschermen van de bevolking, het toezicht houden op de naleving van het wapenembargo en het handhaven van de no-fly zone boven LibiŽ.

Hr.Ms. Vlaardingen
Hr.Ms. Vlaardingen loopt een haven binnen. Foto: Ministerie van Defensie

De missie begon gelijk goed. Onder leiding van commandant luitenant ter zee der eerste klasse (LTZ1) Bob Klein, wist de Vlaardingen al de eerste dag een oude Russische contactmijn nabij de haven van Tobruk op te sporen en te vernietigen. In de periode daarna wist de Vlaardingen met de Britse mijnenjager HMS Bangor (Sandown klasse) nog meer mijnen en een oude torpedo te vernietigen.

Naast het jagen op explosieven heeft Hr.Ms. Vlaardingen ook meer dan 40 schepen voor de Libische kust geÔdentificeerd en ondervraagd, en op die manier bijgedragen aan het wapenembargo.

Medalparade
Tijdens de medalparade ontvingen de 44 bemanningsleden de Herinneringsmedaille Vredesoperaties van Minister van Defensie Hans Hillen. Doorgaans vindt een dergelijke ceremonie in de marinehaven van Den Helder plaats, maar vond nu in de hoofdstad plaats. Hillen wees in zijn toespraak bovendien op het feit dat de missie "niet zonder gevaar" was en dat de mijnenjager "het schoolvoorbeeld [is] van onze snel inzetbare maritieme capaciteit", aldus defensie.nl.Behalve Hr.Ms. Vlaardingen lagen ook de Noorse mijnenjager HNoMS Maloy (Oksoy klasse) in de Amsterdamse haven en de Estse ondersteuningsvaartuig ENS Tasuja (Lindormen klasse). Beide schepen maken deel uit van SNMCMG 1. De schepen hebben een ander programma doorlopen en waren de afgelopen maand niet actief bij LibiŽ.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
NieuwsoverzichtGerelateerde artikelen
Alkmaar klasse
Sandown klasse
Oksoy klasse

Aanval op LibiŽ