Marineschepen.nl
 
   
 

'EU-missie in Straat van Hormuz wordt waarschijnlijk besproken in Helsinki'


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 15-08-2019 | Laatst aangepast: 15-08-2019


Een eventuele EU-missie in de Straat van Hormuz wordt eind augustus waarschijnlijk besproken tijdens een bijeenkomst in Helsinki, Finland. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel gisteren. Deelname door Finland zelf is onwaarschijnlijk, het land zet wel stappen naar nieuwe schepen die dat soort operaties in de toekomst wel mogelijk maken.

Sachsen
Een Sachsenklasse fregat van de Duitse marine. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Finland is van 1 juli t/m 31 december voorzitter van de Europese Unie en in de Finse hoofdstad heeft op 28 en 29 een informele bijeenkomst plaats van defensieministers uit de verschillende EU-landen. Op de agenda staan o.a. artificial intelligence en het effect van klimaatverandering op defensie en veiligheid, zo meldt de pagina van de bijeenkomst.Aan de bijeenkomst lijkt echter een agendapunt te zijn toegevoegd. Bondskanselier Merkel zei gisteren tijdens een persconferentie te verwachten dat de vraag over de EU-missie "daar opnieuw aan bod zal komen, omdat deze discussie nog niet overal gevoerd is en dus geloof ik dat Finland als voorzitter hier een co÷rdinerende rol in zal spelen."De bijeenkomst in Finland volgt na de G7-top in Frankrijk waar de grote Europese landen aanschuiven met Japan, de VS en Canada. De verwachting is dat ook daar de situatie rond Iran aan bod komt. Voor Nederland betekent dat dat voor in ieder geval de bijeenkomst in Helsinki het standpunt duidelijk moet zijn.Finse inzet
Hoewel Finland de informele vergadering faciliteert, is de kans klein dat het land zelf mee zal doen aan de missie. De Finse marine beschikt over kleine schepen zoals patrouillevaartuigen en mijnenjagers. Tenminste, tot de nieuwe Pohjanmaaklasse korvetten in dienst zullen komen van ruim 100 meter. De aanschaf van de vier nieuwe schepen heeft ernstige vertraging opgelopen door uitgelopen contractonderhandelingen, maar eerder deze week is er schot in de zaak gekomen nu het ministerie van Economische Zaken goedkeuring heeft gegeven.

korvet Finland
Illustratie nieuw Fins korvet van de Pohjanmaaklasse. Let op de radar in de mast, die lijkt verdacht veel op de Sea Master 400 of Smile van Thales. (Foto: Finse Defensie)

SMILE
Mast van de Karel Doorman. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Nog altijd is niet bekend welk bedrijf de radars van het schip gaat leveren. Enkele jaren terug bracht een Finse delegatie nog een bezoek aan een Nederlandse OPV om de ge´ntegreerde mast van Thales te bekijken. Opvallend genoeg is op de afbeelding van het Finse ministerie van Defensie een radar te zien die wel erg veel weg heeft van de SMILE of Sea Master 400 (exportnaam).

Hoe dan ook komt een eventuele missie veel te vroeg voor de nieuwe korvetten. Deze zullen pas halverwege jaren '20 in dienst worden gesteld. Eind augustus zal het dus vooral gaan om schepen van de grotere Europese marines.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Update Hormuz

Finland ge´nteresseerd in radars Thales