Marineschepen.nl
 
   
 

NAVO-eskader dit weekend in Rotterdam



Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 23-09-2016 | Laatst aangepast: 26-09-2016


De Spaanse fregatten ESPS Mendez Nunez (F104) en ESPS Almirante Juan de Borbon (F102), het Duitse korvet Ludwigshafen am Rhein (F264) en het Portugese fregat Alvares Cabral (F331) liggen tot en met dinsdag in Rotterdam. De schepen maken deel uit van het permanente NAVO-eskader Standing NATO Maritime Group 1 en liggen aan de Cruise Terminal op de Wilheminakade op de Kop van Zuid.

Spaanse marineschepen Rotterdam
ESPS Mendez Nunez krijgt in Rotterdam gezelschap van zusterschip Almriante Juan de Borbon. (Foto: Spaanse marine)

Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) bestaat momenteel op papier uit vier schepen, waarvan de Mendez Nunez (Álvaro de Bazánklasse), de Ludwigshafen am Rhein (Braunschweigklasse) en het Portugese fregat NRP Alvares Cabral (Vasco da Gamaklasse) in Rotterdam zullen verblijven. Het vierde schip van SNMG1, M-fregat BNS Leopold I is eerder via Amsterdam naar Zeebrugge gegaan.



Nederland heeft momenteel geen schip in SNMG1, wel is Zr.Ms. De Ruyter stafschip van SNMG2 dat in de Egeďsche Zee vaart. Stafschip van SNMG1 is sinds juni de Mendez Nunez, dit tien jaar oude schip is gespecialiseerd in luchtverdediging. De kern van de luchtverdediging wordt gevormd door het Amerikaanse AEGIS-systeem, inclusief Amerikaanse SM-2 raketten tegen luchtdoelen.



Meer over: de Alvaro de Bazanklasse



Het tweede Spaanse schip dat momenteel in Rotterdam ligt maakt geen deel uit van SNMG1. Nog niet, althans. De Almirante Juan de Borbon (eveneens van de Alvaro de Bazanklasse) is vorige week vertrokken uit Spanje en zal de rol van stafschip overnemen van de Mendez Nunez die na Rotterdam naar huis zal varen. Spanje heeft tot en met december de leiding over SNMG1, tot die tijd zal de staf het NAVO-eskader vanaf de Almirante Juan de Borbon aansturen.

Het Duitse marineschip Ludwigshafen am Rhein is met drie jaar het jongste schip van de Braunschweigklasse. Het korvet, een lichter dan een fregat, is bedoeld voor uiteenlopende taken dicht bij de kust en is vrij hoog in het geweldspectrum inzetbaar. Door de beperkte afmetingen kunnen de korvetten minder lang zelfstandig opereren.



Meer over: de Braunschweigklasse





De Alvares Cabral is één van de drie fregatten van de Vasco da Gamaklasse en is inmiddels 25 jaar oud. De schepen zijn van Duitse makelij en gebaseerd op het MEKO 200 ontwerp. Dergelijke schepen zijn ook bij Griekenland, Turkije, Australië en Nieuw-Zeeland in dienst. De Alvares Cabral is een multifunctioneel fregat, maar inmiddels -net als de andere Portugese fregatten- op leeftijd.

Het havenbezoek van SNMG1 volgt na de oefening Northern Coast 2016 waar het samen met onder andere het mijnenjagersflottielje van de NAVO SNMCMG1 uiteenlopende scenario's beoefende in de Oostzee. Daarna volgde een havenbezoek aan Gdynia en een aantal oefeningen met een Pools fregat, waarna de schepen koers zetten richting Noordzee.

Mercuur
De Mendez Nunez (links) en de Alvares Cabral tijdens Northern Coast. (Foto: NAVO)

De vier schepen zullen dinsdag weer uit Rotterdam vertrekken.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Alvaro de Bazanklasse
Braunschweigklasse
SNMG1 in Amsterdam