Marineschepen.nl
 
   
 

Nederland stuurt een marineschip naar de Straat van Hormuz


Bericht geplaatst: 25-11-2019 | Laatst aangepast: 25-11-2019

In januari zal een Nederlands marineschip naar de Straat van Hormuz worden gestuurd om inlichtingen te verzamelen, dat meldt het ANP vanavond. De missie wordt geleid door Frankrijk en volgt na een reeks incidenten eerder dit jaar met koopvaardijschepen in de regio rond de Straat.

Evertsen
Archieffoto. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Het formele besluit zou nog niet zijn genomen, maar ingewijden meldden het ANP dat een Nederlands marineschip zes maanden in het gebied rond de Straat van Hormuz zal gaan opereren. Het schip zal niet zozeer koopvaardijschepen gaan begeleiden, maar vooral gaan waarnemen.In juli werd bekend dat Nederland overwoog om een fregat te sturen, overigens niet onder Amerikaanse leiding. Toen was wel direct duidelijk dat het M-fregat Zr.Ms. Van Speijk het beoogde schip zou zijn. Nu is nog niet bekend welk schip de marine op het oog heeft. De keuze zou toen half augustus worden genomen, maar het bleef stil en Zr.Ms. Van Speijk maakte de geplande reis met het NAVO-eskader SNMG1 volgens het oorspronkelijke plan af.

Nu is het dus Frankrijk dat de leiding over de missie op zich neemt. Parijs hoopt dat tien landen zullen meedoen.De schepen zullen opereren vanuit de Franse marinebasis in Abu Dhabi.Zoals bekend zijn er al meerdere marineschepen in de regio. De Britse torpedobootjager HMS Defender (Type 45) en het fregat HMS Montrose varen al enige tijd in de Straat van Hormuz om koopvaardijschepen te beschermen. Het Amerikaanse vliegkampschip USS Abraham Lincoln is er sinds dit voorjaar en ging vorige week voor het eerst door de Straat. De VS en Groot-BrittanniŽ werken, onder Amerikaanse vlag, samen in Operatie Sentinel. Deze operatie heeft als doel het scheepvaartverkeer te beschermen.

Begin november heeft Groot-BrittanniŽ het dreigingsniveau in de Straat van Hormuz echter verlaagd.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
LCF'en