Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuwste Chinese vliegkampschip begonnen met proefvaart


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 13-05-2018 | Laatst aangepast: 13-05-2018


Het tweede vliegkampschip van China en het eerste dat volledig in China is gebouwd, is begonnen met de proefvaart. Dat maakte het Chinese staatspersbureau Xinhua vanochtend bekend. De Type 001A is gebaseerd op de Liaoning, het verbouwde Russische vliegkampschip.

Liaoning
Het tweede Chinese vliegkampschip is gebaseerd op de eerste, de Liaoning. Het eerste vliegkampschip is hier in beeld nabij Hong Kong. Van de nieuwe carrier op zee zijn nog geen rechtenvrije beelden. (Foto: Baycrest - Wikipedia user - CC-BY-SA-2.5)

In december 2017 werd al gemeld dat het nieuwe vliegkampschip van China ieder moment kon gaan proefvaren, dat bleek echter nog even te duren. De laatste weken was wel steeds meer activiteit waar te nemen rond de carrier. Zondagochtend verliet de Type 001A, er is nog steeds geen naam bekend, de werf in Dalian voor de werfproeftocht.Zoals gebruikelijk bij de eerste proefvaart zal het platform getest worden, zoals voortstuwing en besturing. Voor de proefvaart is in het noorden van de Gele Zee een deel tot verboden gebied verklaard. Deze restricties blijven van kracht tot en met vrijdag.

Nadat de werf de laatste materialen van de carrier had gehaald en het schip was verhaald naar een andere steiger, werden gisteren tests uitgevoerd met het oplanden van een transporthelikopter. Dat was belangrijk voor het schip naar zee kon, omdat zo technisch personeel (van de werf en marine) tijdens de proefvaart aan en van boord kan gaan zonder dat het vliegdekschip richting de haven hoeft te varen.

De Type 001A heeft een maximale waterverplaatsing van 70.000 ton en is 315 meter lang.

Type 001A
De Type 001A in Dalian bij de werf. (Foto: Google)comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Type 001A
Proefvaart gaat bijna beginnen