Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuwe Russische onderzeeboot klaar voor tewaterlating


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 08-11-2017 | Laatst aangepast: 08-11-2017


De Knyaz Vladimir is ongetwijfeld een van de dodelijkste Russische onderzeeboten ooit. De eerste van de Project 955A-boten wordt naar verwachting deze maand te water gelaten. De Knyaz Vladimir is een nucleaire onderzeeboot die tot maar liefst 200 kernkoppen kan meevoeren.

Borei
Een van de eerste drie Boreiklasse onderzeeboten. Meer over deze klasse. (Foto: Russische marine)

Volgens Russische media zal deze maand nog de Knyaz Vladimir worden gelanceerd. Het is een onderzeeboot van de Boreiklasse, maar deze nieuwe onderzeeboot is verbeterd en is de eerste van een reeks aangepaste onderzeeboten. Achter het projectnummer is door de Russische marine de 'A' toegevoegd: Project 955A, om de verbeterde varianten aan te duiden.De Boreiklasse onderzeeboten zijn op zich al uiterst dodelijk. De 170 meter lange nuke's beschikken over 16 lanceercellen voor Bulava-raketten. Deze raketten bieden ruimte aan 10 kernkoppen per stuk en kunnen afstanden van 8.000 tot 10.000 km overbruggen. De boten zijn bovendien behoorlijk nieuw: de oudste boot is vier jaar oud, al moet daar wel aan worden toegevoegd dat de bouw van die boot in 1996 begon.Na drie originele Borei's is het nu dus tijd voor de gemoderniseerde boten, waarvan er vijf worden gemaakt. Deze zijn stiller en geavanceerder. Zij hebben bovendien vier extra lanceercellen, waardoor zij dus geen 16 maar 20 Bulava-raketten kunnen lanceren. In totaal is dus ruimte voor maar liefst 200 kernkoppen van 150 kiloton per stuk. De bom op Hiroshima had een kracht van 15 kiloton.Met 20 kernraketten komt de Borei op het niveau van de Russische Typhoonklasse, de grootste onderzeeboten ooit. Maar dan wel met de nieuwe Bulava-raket. De Amerikaanse Ohioklasse blijft echter nog aan kop, met 24 raketten en 12 kernkoppen per raket. Die boten zullen de komende decennia vervangen worden door de Columbiaklasse die 16 raketten kan meetorsen. Ook de Britten gaan minder kernraketten meevoeren: van 16 naar 12 op de toekomstige Dreadnoughtklasse.

De nieuwe Borei's, waarvan er momenteel naast de Knyaz Vladimir nog drie in aanbouw zijn, vormen een onderdeel van de vernieuwing van de Russische onderzeebootvloot. Rusland werkt aan een totaal nieuwe klasse SSBNs (Huskyklasse), maar ook aan nieuwe dieselektrische subs.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Boreiklasse onderzeeboten