Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuwe beelden van nieuwe schepen


Bericht geplaatst: 11-12-2015 | Laatst aangepast: 11-12-2015

In Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten wordt hard gebouwd aan een nieuwe generatie marineschepen. Van het Britse vliegkampschip HMS Queen Elizabeth, de Amerikaanse destroyer Zumwalt en het Franse fregat Aquitaine (FREMM) zijn deze week heel interessante filmpjes online verschenen. Kijken!

FREMM exocet
Lancering van een Exocet door FS Aquitaine, de eerste FREMM van de Franse marine. (Still uit film van Marine Nationale)

HMS Queen Elizabeth
Het schiet op met HMS Queen Elizabeth. De eerste van de twee Britse carriers moet in 2020 in dienst worden gesteld. De afbouw is echter al begonnen en in mei 2016 komt de bemanning al aan boord, waarna we de carrier in augustus voor het eerst naar zee kunnen zien gaan. (Vakantietip: huisje in Rosyth met uitzicht op de Firth of Forth!)Voor het zover is heeft de BBC al een kijkje aan boord mogen nemen. En dat is toch aardig, ondanks dat alles nog in plastic zit, want meestal is men nog wat huiverig met het tonen van het binnenste van een schip in zo'n vroeg stadium. De tour gaat via de Technische Centrale, langs de kombuis en bakkerij (niet een 'first' op Britse schepen), de (gigantische) commandocentrale en tot slot de brug.Zumwalt
Over proefvaren gesproken. De Zumwalt vertrok afgelopen maandag en kreeg wereldwijd veel media-aandacht. De één vond het schip science-fiction op het water en de voor de ander verbleekte het bij een onderzeebootjager. In eerste instantie waren vooral foto's beschikbaar, maar later ook een kort stukje van de Zumwalt op zee. En dan is het toch een ontzettend stoer schip.

FS Aquitaine
De Fransen zijn met hun nieuwe 'werkpaarden van de vloot' al een stuk verder. Van de acht geplande FREMM's zijn er nu vijf gebouwd. Het eerste fregat, FS Aquitaine, is in 2012 in dienst gesteld maar eergisteren eindelijk operationeel inzetbaar verklaard. En daar hoort natuurlijk een super operationeel filmpje bij.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Queen Elizabeth
Zumwaltklasse
FREMM