Marineschepen.nl
 
   
 

Noorwegen kiest Duitsland voor nieuwe onderzeebotenDoor: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 03-02-2017 | Laatst aangepast: 03-02-2017


De nieuwe Noorse onderzeeboten zullen gebouwd worden door het Duitse Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS). Vanmiddag maakte de Noorse minister van Defensie bekend dat Duitsland de partner voor nieuwe onderzeeboten zal zijn. Het Franse DCNS verloor de strijd.


De U 31 van de Duitse marine. Het ontwerp van de nieuwe Noorse onderzeeboten zal op de Type 212A gebaseerd zijn. (Bron: Duitse marine)

Ook de nieuwe Noorse onderzeeboten zullen van Duitse makelij zijn. De Duitse onderzeebootbouwer TKMS gaat met Noorwegen de opvolger van de Ulaklasse bouwen, die eveneens van Duitse origine is. De uitslag was precies het tegenovergestelde van die in Australië vorig jaar, toen won het Franse DCNS de -veel grotere- Australische order.Het ontwerp van de nieuwe Noorse onderzeeboten zal een doorontwikkeling zijn van de reeds bestaande Type 212 onderzeeboten. De Type 212A is met ongeveer 1900 ton (onder water) groter dan de Ulaklasse met 1100 ton waterverplaatsing. De nieuwe Noorse onderzeeboten zullen waarschijnlijk dus ook groter worden dan de Ula's. De Duitse en Noorse onderzeeboten zijn o.a. kleiner dan de Nederlandse omdat ze voor korte operaties dicht bij de thuishavens worden ingezet.

De keuze voor Duitsland is niet alleen goed nieuws voor TKMS, maar ook voor de Duitse marine. De Duitse minister van Defensie kondigde na de bekendmaking aan dat Duitsland de plannen voor extra onderzeeboten zal gaan versnellen. Dit zal samen met Noorwegen gebeuren.

Na het besluit van Noorwegen zal het nog even duren voor aan de daadwerkelijke bouw begonnen gaat worden. Beide landen gaan eerst de samenwerking verder bespreken. Het doel is om in 2019 een contract te sluiten voor de nieuwe onderzeeboten. Zij zullen halverwege de jaren '20 tot 2030 worden opgeleverd.De Noorse minister van Defensie noemde ook Nederland en Polen als mogelijke landen die zich later zouden aansluiten bij Noorwegen en Duitsland. Nederland zit nog altijd in de beginfase van het programma in aanloop naar vervanging van de Walrusklasse, maar Noorwegen is al vanaf 2013 een beoogde samenwerkingspartner. TKMS is één van de partijen die graag de nieuwe Nederlandse onderzeeboten wil bouwen. Met de nieuwe Noors-Duitse samenwerking blijft TKMS in de race voor de Nederlandse opdracht.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Nieuwe Nederlandse onderzeeboten