Marineschepen.nl
 
   
 

Oekraïne: 'Russisch marineschip vernietigd'


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 07-03-2022 | Laatst aangepast: 07-03-2022


Volgens een woordvoerder van de Oekraïense strijdkrachten bij Odessa zouden Oekraïense strijdkrachten een Russische marineschip met succes hebben beschoten. Andere berichten zijn wat gedetailleerder en spreken over een patrouilleschip van de Vasily Bykovklasse. Geen van de berichten is bevestigd.

Bykov
Pavel Derzhavin van de Vasily Bykovklasse. (Foto: Russische marine)

De Oekraïense berichtgeving is tijdens dit conflict niet altijd helemaal juist gebleken, dus ook nu is voorzichtigheid op z'n plaats. Nu was de start een summiere post van Serhiy Brachuk, een woordvoerder van het Operationele Hoofdkwartier in Odessa: "We zullen de vijand vernietigen. Min één vijandelijk oorlogsschip. De vijand incasseert verliezen. Goed gedaan mannen." Op sociale media circuleert een foto van een rookpluim aan de horizon.Onder die pluim zou een Russische patrouilleschip van de Vasily Bykovklasse in brand staan. De schepen van die klasse hebben een lengte van 94 meter en een bemanning van 80 personen, en zijn sinds enkele jaren in actieve dienst. Deze klasse heeft een beperkte rol gespeeld in het conflict, omdat het niet over kruisvluchtwapens beschikt.

Bykov
Rookpluim. (Beeld: Mil.in.ua)

Wel zou een van deze schepen betrokken zijn geweest bij de aanval op Slangeneiland, waarbij de Oekraïeners gevangen werden genomen. Het tot zinken brengen van een Russisch marineschip zou de strijdkrachten aan de Zwarte Zee wel een morele boost kunnen geven.De Bykov zou namelijk getroffen zijn door een aanval vanaf land met de BM-21 Grad. Dat zijn ongeleide raketten die vanaf een truck worden gelanceerd. Het bereik van deze wapens is 45 km. De raketten zijn ongeleid, dus als het verhaal klopt, zou de Bykov ten anker hebben gelegen.

Zodra er meer informatie is, wordt dat aan dit verhaal toegevoegdcomments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen