Marineschepen.nl
 
   
 

'Onbemand vaartuig nieuw wapen in Rode Zee'Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 20-02-2017 | Laatst aangepast: 20-02-2017


De aanval op een fregat van Saudi-ArabiŽ eind januari zou zijn uitgevoerd met een onbemand, op afstand bestuurd, bootje. Dat schrijft Defensenews.com. Eerder was al bekend dat de aanval was uitgevoerd met een boot vol explosieven, maar toen ging men er van uit dat het om een zelfmoordaanslag ging.


Een seconde voor impact. Rechts in beeld komt het bootje vol explosieven aanstormen. Zie voor video onderaan deze pagina's. (Still uit YouTube film)

Op 30 januari voer de Al Maddinah (fregat van de gelijknamige klasse) nabij Jemen toen het door Houthi rebellen werd aangevallen. Het fregat werd geraakt aan bakboordzijde ter hoogte van het helikopterdek. Aanvankelijk was onduidelijk of het om een raket of boot ging, maar op beelden van het schip zelf was heel duidelijk te zien dat het een bootje betrof.Dergelijke aanvallen hebben eerder plaatsgevonden in die regio. Het bekendst is de aanval op de Amerikaanse torpedobootjager USS Cole in 2000. Toen kwam een tiental bemanningsleden om, nu werden twee Saudische bemanningsleden gedood.

Vice-admiraal Kevin Donegan, commandant van de Amerikaanse Vijfde Vloot en hoofd van US Naval Forces Central Command in het Midden-Oosten, zei tegen Defensenews.com dat het dit keer echter niet ging om een zelfmoordaanslag, maar om een op afstand bestuurd bootje. En als dat klopt is dat bijzonder, want er is geen eerdere aanval bekend die is uitgevoerd met een onbemand vaartuig vol explosieven die op afstand werd bestuurd.Volgens VADM Donegan zijn de Houthi rebellen niet in staat om dergelijke wapens te fabriceren, maar zijn die net als de eerder gebruikte kruisvluchtwapens geleverd door Iran.

Hoe dan ook is het bezit van dergelijke wapens in deze voor Nederland en andere Europese landen belangrijke doorvaart een punt van zorg.

Saudi-ArabiŽ heeft volgens lokale media opnieuw een fregat naar dezelfde wateren gestuurd. Dit keer zou het een fregat zijn van de modernere Al Riyadhklasse, een afgeleide van de Franse La Fayetteklasse.


Een week na de aanval werden beelden verspreid die vanaf de hangar van het schip zijn gemaakt.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Fregat aangevallen