Marineschepen.nl
 
   
 

Fregat Saudi-ArabiŽ aangevallen door rebellen (VIDEO)Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 31-01-2017 | Laatst aangepast: 31-01-2017


Een Saudisch fregat van de Al Madinahklasse is gisteravond (Nederlandse tijd) aangevallen in de Rode Zee door Houthi rebellen. De aanval werd waarschijnlijk uitgevoerd door drie bootjes met rebellen. Zeker twee bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. De aanval is de derde in drie maanden tijd.

Al Madinah
Het eerste schip van de Al Madinahklasse. Eťn van de vier werd gisteren getroffen en in brand geschoten. (Foto: Saudi-Arabische marine)

Het ongeveer 32 jaar oude fregat patrouilleerde gisteravond voor de kust van Jemen nabij Al Hudaydah. Saudi-ArabiŽ voert de internationale Arabische coalitie aan die de Jemenitische regering steunt tegen de Houthi rebellen. Rebellen voeren met drie bootjes richting het Saudische fregat. Eťn bootje ontplofte toen het in contact kwam met het marineschip, waarna brand uitbrak. Twee Saudische bemanningsleden kwamen om, drie raakten gewond.Na de aanval op het door de Verenigde Arabische Emiraten gehuurde Swift-schip en de twee aanvallen op Amerikaanse marineschepen, is dit het derde incident in de voor Europese handel belangrijke Rode Zee. De aanval is ťťn van de twee succesvolle van de Houthi rebellen op zee en het eerste succes tegenover een marineschip. De rebellen, gesteund door Iran, vielen Amerikaanse schepen met geleide wapens aan, maar die aanvallen werden afgeslagen.

Dit keer waren rebellen succesvol met vermoedelijk een aanvalsmethode die lijkt op de aanvalsmethode zoals die door Iran wordt toegepast: een aanval met meerdere kleine bootjes. Sinds jaren maakt het verdedigen van dergelijke aanvallen deel uit van NAVO-oefeningen. Vaak blijkt hoe lastig het is voor marineschepen om zich enerzijds te houden aan de rules of engagement (maw niet ieder bootje zomaar aan flarden te schieten, want nabij de kust komen vaak bootjes langszij) en anderzijds deze kleine doelen die zeer dichtbij varen te vernietigen voor ze schade aanrichten.

Overigens staat niet helemaal vast dat het fregat werd aangevallen door bootjes, enkele media spreken van een aanval met een kruisvluchtwapen.Het Saudische fregat slaagde er hoe dan ook niet in om de aanval af te slaan. Welk schip het precies is, is nog niet bekend. Wel is het zeker dat het gaat om een Al Madinahklasse fregat. Deze vier -voor huidige begrippen- kleine fregatten van 115 meter en een waterverplaatsing van 2.000 ton, werden in 1985 en 1986 in dienst gesteld bij de Saudi-Arabische marine. De schepen zijn ontworpen (Type 2000S) en gebouwd in Frankrijk en waren voor die tijd vrij modern. Ze beschikken over een breed wapen- en sensorpakket, waaronder een 100mm Creusot-Loire kanon, 4x 40mm dubbelloops Bofors, Crotale Naval surface-to-air missiles en Otomat antischipraketten. Onbekend is wat de status was van het schip en de sensoren. Wel is bekend dat de marine van Saudi-ArabiŽ al enige tijd op zoek is naar moderne schepen.


Beelden van de aanval.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Weer schepen VS aangevallen
Raketaanval op marineschip VS
Raketaanval bij Jemen
Maritieme operaties Jemen
Egyptische patrouilleboot aangevallen