Marineschepen.nl
 
   
 

Amerikaans marineschip verdedigde zich bij Jemen met 3 rakettenDoor: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 12-10-2016 | Laatst aangepast: 12-10-2016


Voor het eerst sinds 1991 heeft een marineschip in een echt conflict raketten afgevuurd op een inkomend vliegend doel. Dat gebeurde volgens het toonaangevende US Naval Institute afgelopen zondag in de Rode Zee nabij Jemen. Houthi rebellen zouden twee missiles gelanceerd hebben op Amerikaanse marineschepen, waarna de destroyer USS Mason twee SM-2 raketten en één ESSM raket zou hebben gelanceerd.

SM-2
Lancering van een Standard Missile 2 door een Amerikaanse torpedobootjager van de Arleigh Burkeklasse. (Foto: US Navy)

Woensdag is opnieuw een aanval geweest. Lees hier meer.


Eerder was al bekend geworden dat de drie Amerikaanse marineschepen die na de aanval op de Swift van de Verenigde Arabische Emiraten, waren aangevallen in internationale wateren met twee raketten of kruisvluchtwapens vanaf land. De twee inkomende wapens waren in zee beland, nog voor de marineschepen waren geraakt. Gisteravond berichtte US Naval Institute (USNI) News op basis van bronnen binnen het Amerikaanse Ministerie van Defensie echter dat het niet om zomaar een incident ging waarbij alleen een aantal projectielen op grote afstand zonder enige dreiging in zee ploften.De torpedobootjagers USS Mason en USS Nitze (beide Arleigh Burkeklasse) voeren met USS Ponce zondagavond lokale tijd in de Rode Zee ten noorden van de zeestraat Bab el Mandeb, toen twee raketten in de richting van de schepen afkwamen. In de officiële berichtgeving werd gemeld dat de raketten in zee belandden en geen van de schepen schade had opgelopen. Ook werd niet bevestigd dat de schepen doelwit waren, of een nabijgelegen Saudische luchtmachtbasis. Wel werd gemeld dat de schepen "verdedigende maatregelen" hadden getroffen.

Volgens USNI News waren de Amerikaanse marineschepen wel degelijk doelwit en waren de inkomende doelen waarschijnlijk niets minder dan antischipkruisvluchtwapens. De twee inkomende raketten zouden zijn afgevuurd op USS Ponce en USS Mason. De torpedobootjager heeft daarop twee Standard Missile 2 (SM-2) raketten gelanceerd en één Evolved SeaSparrow Missile (ESSM). Beide typen zijn luchtdoelraketten, waarvan de SM-2 een groter bereik heeft van de modernere ESSM. Beide type missiles zijn ook in gebruik bij de Koninklijke Marine.

Daarnaast lanceerde USS Mason één of meerdere Nulka decoys; kleine raketjes die inkomende raketten moeten verleiden door een grote radarecho te simuleren.

Het is nog onduidelijk of de eerste inkomende raket werd uitgeschakeld door de SM-2 of dat die -net als de tweede- uit zichzelf het water had geraakt. Een onderzoek is nog gaande.

SM-2
Lancering van een SM-2 door Zr.Ms. De Zeven Provinciën tijdens een oefening. (Foto: Jaime Karremann)

First
De lancering van dergelijke missiles in een oorlogssituatie door marineschepen is een zeldzaamheid. De laatste keer dat dat gebeurde was tijdens de Golfoorlog toen in 1991 een Silkworm raket gericht op Amerikaanse schepen, werd onderschept door een Sea Dart van de Britse Type 42 destroyer HMS Gloucester. Dat was ook de eerste en vooralsnog enige keer dat een marineschip een antischeepsraket had neergehaald.

Het is niet voor het eerst dat een SM-2 werd gelanceerd in een conflictscenario, de laatste keer gebeurde in de jaren '80. Wel is de SM-2 zondag voor het eerst ingezet tegen een antischipraket.
Voor zowel de ESSM als de Nulka was het de eerste keer dat zij bij echte dreiging werden ingezet. De ESSM is sinds 2002 operationeel.


Zr.Ms. De Ruyter en Zr.Ms. Tromp zijn respectievelijk in de Middellandse Zee en in de Indische Oceaan. De Tromp zal eind dit jaar via de Rode Zee huiswaarts keren.

Vervolg
Hoewel de aanval van vorige week op de Swift volgens Amerikaanse media waarschijnlijk had plaatsgevonden door raketwerpers, is een marinedeskundige van USNI News er van overtuigd dat de schade aan het schip kenmerkend is voor de oorlogskop van een C-802 missile. De Houthi-rebellen claimden ook met dit wapen een aanval te hebben uitgevoerd.

Een woordvoerder van het Pentagon zei tegen NBC NEWS dat uitgezocht wordt wie achter de aanval zit en dat zij zouden worden aangepakt.

Niet alleen de Amerikaanse marineschepen in dit belangrijke zeegebied maken zich zorgen. Ook zijn koopvaardijschepen bang dat zij al dan niet per ongeluk bij dit conflict worden betrokken. Verschillende reders laten hun schepen al hun AIS volgsystemen uitzetten, zodat op internet niet te zien is dat hun schepen via Bab el Mandeb en de Rode Zee naar het Suezkanaal en vice versa gaan. Behalve veel olie wordt via die route nagenoeg alle andere producten vanuit Azië naar Europa vervoerd, van kleding tot auto's.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Weer schepen VS aangevallen
Raketaanval bij Jemen
Maritieme operaties Jemen
Egyptische patrouilleboot aangevallen