Marineschepen.nl
 
   
 

Foto's uitgebrande catamaran na raketaanvalDoor: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 06-10-2016 | Laatst aangepast: 06-10-2016


Zaterdagnacht werd voor de kust van Jemen een schip van de Verenigde Arabische Emiraten aangevallen door Houthi rebellen. Op foto's die gisteravond werden gepubliceerd is te zien dat het voormalige Amerikaanse marineschip bijna volledig is uitgebrand. Drie Amerikaanse marineschepen zijn nu in het gebied om het scheepvaartverkeer te beschermen.

Swift
De Swift na de aanval. (Foto: PLG WAM)

De HSV-2 Swift, een snel logistiek ondersteuningsvaartuig, was in gebruik bij de krijgsmacht van de Verenigde Arabische Emiraten toen het zaterdagnacht werd aangevallen. Het schip was na een operatie onderweg naar een haven en werd geraakt door één of meerdere raketten van Houthi rebellen, die strijden tegen de regering van Jemen. De Swift maakte deel uit van de internationale coalitie van Arabische landen, die de regering van Jemen steunt.C-802, de Chinese Exocet
Volgens de rebellen werd de aanval uitgevoerd met een C-802 (Saccade) antischipraket, gelanceerd vanaf land. Dit is een vrij geavanceerd Chinees kruisvluchtwapen dat veel gelijkenis vertoont met de Franse Exocet. Het wapen kan vanaf een marineschip, maar ook vanaf een truck worden gelanceerd.

De C-802 werd in 2006 ook ingezet bij de aanval op het Israelische korvet INS Hanit door Hezbollah-strijders (of mogelijk Iraanse eenheden). Bij die aanval werden meerdere C-802 missiles op het korvet gelanceerd, de raketten arriveerden dankzij waypoints op hetzelfde moment bij het doel, en kwamen van verschillende kanten aanvliegen. Om te voorkomen dat het korvet tijdig gealameerd werd, werd gebruik gemaakt van een civiele navigatieradar voor doelsinformatie.

Als het inderdaad een C-802 betrof, kan dat grote gevolgen hebben. Zoals uit de aanval op de Hanit blijkt, is een dergelijk wapen een geduchte tegenstander.

Anonieme bronnen bij het Amerikaanse Ministerie van Defensie meldden Fox News echter dat het niet om een C-802 ging, maar om vier granaten van raketwerpers die vanuit een aantal bootjes werden gelanceerd. Dat is een stuk minder geavanceerd en dan de C-802 die bovendien de hele zeestraat van Bab el Mandeb kan bestrijken. Toch kunnen aanvallen met snelle bootjes en raketwerpers zelfs voor moderne marineschepen gevaarlijk zijn.

Noor
De Iraanse variant van de C-802, de Noor. (Foto: Mohammad Sadegh Heydari/ YPA - CC BY 4.0)

Op de route naar Europa
De aanval viel binnen het conflict tussen de rebellen en de regering, maar als de strijd zich uitbreidt naar zee kan dat gevolgen hebben voor het internationale scheepvaartverkeer. Het incident had namelijk plaats op de route naar/ van Europa. De aanval heeft in de Nederlandse media weliswaar geen enkele aandacht gekregen, dergelijke conflicten kunnen een directe impact hebben op de Nederlandse economie als ze escaleren.

bab el mandeb
Bab el Mandeb is samen met het Suezkanaal één van de twee flessehalzen tussen de Middellandse Zee en de Arabische Zee (en verder). (Foto: Wikipedia)

Zo passeren er dagelijks schepen met in totaal 3,3 miljoen vaten olie aan boord. Maar ook de Nederlandse Sinterklaas- en Kerstcadeaus die straks in de winkels moeten liggen moeten door Bab el Mandeb; van smartphones tot kleding. Zr.Ms. Tromp, momenteel stafschip van de anti-piraterijmissie, passeerde Bal el Mandeb begin augustus en doet dat voor het einde van het jaar opnieuw tijdens de thuisreis.

Swift
Nogmaals de Swift na de aanval. (Foto: PLG WAM)

Swift
(Foto: PLG WAM)

Swift
(Foto: PLG WAM)

Uitgebrand, maar geen gewonden?
De directe gevolgen voor de Swift waren in ieder geval groot. Of het om een C-802 of raketwerpers ging, het schip was weliswaar grijs geschilderd maar onbewapend en beschikte voor zover bekend niet over sensoren om aanvallen tijdig te kunnen zien. Volgens de eerste berichten van de Verenigde Arabische Emiraten waren er geen gewonden gevallen, maar de schade doet anders vermoeden. Inmiddels is duidelijk dat er wel gewonden zijn gevallen.


Beelden van de aanval. De lancering is waarschijnlijk van een antischipraket (zie ook de booster die een paar seconden na de lancering naar beneden valt). De lancering hoeft echter niets te maken hebben met deze aanval. Later is wel duidelijk de brandende Swift te zien. Die beelden zijn gemaakt vanaf het water.

Amerikaanse marine direct ter plaatse
Na het incident reageerde de Amerikaanse marine snel. USS Ponce, een 45 jaar oud amfibisch transportschip dat nu dienst doet als testplatform voor onder andere speciale eenheden, opereerde in de buurt en werd naar het zeegebied tussen Djibouti en Jemen gestuurd. Ook de torpedobootjagers van de Arleigh Burkeklasse USS Nitze en USS Mason stoomden op naar het gebied. De twee destroyers zijn onderdeel van de strike group van het vliegkampschip USS Dwight D. Eisenhower. Deze groep schepen opereert in de regio.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Weer schepen VS aangevallen
Raketaanval op marineschip VS
Maritieme operaties Jemen
Egyptische patrouilleboot aangevallen