Marineschepen.nl
 
   
 

Wrakken kruisers Hr.Ms. De Ruyter en Hr.Ms. Java verdwenen



Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 15-11-2016 | Laatst aangepast: 16-11-2016


De wrakken van de kruisers Hr.Ms. De Ruyter en Hr.Ms. Java zijn van de zeebodem verdwenen, dat meldt het Ministerie van Defensie vanochtend. De schepen werden op 27 februari 1942 tijdens de Slag in de Javazee tot zinken gebracht. Sindsdien waren het de oorlogsgraven van honderden Nederlandse marinemannen. Tijdens een duikexpeditie werd ontdekt dat de gezonken schepen weg zijn.

Java
Kruiser Hr.Ms. Java was een kruiser van 155 meter met 526 bemanningsleden. Tijdens de Slag in de Javazee werd het schip getorpedeerd door de Japanse kruiser Nachi. 491 bemanningsleden kwamen om het leven. (Foto: Koninklijke Marine)

Behalve de wrakken van de beide kruisers, is ook het wrak van de torpedobootjager Hr.Ms. Kortenaer aangetast. Het lijkt volgens Defensie gedeeltelijk verdwenen. Wel zijn er sporen gevonden, zodat met zekerheid werd vastgesteld dat de duikers wel op de juiste locatie zochten. De wrakken liggen in vrij ondiep water in de Javazee, Indonesië.



Plundering
Waardoor het de wrakken zijn verdwenen, is volgens Defensie niet bekend: "Het kabinet heeft kennisgenomen van de verdwijning. Op dit moment is er nog onvoldoende informatie beschikbaar om de toedracht ervan vast te stellen. Daarom is er volgens het kabinet nader onderzoek nodig om te achterhalen wat er met de schepen is gebeurd."

De Ruyter
"Het was toch je thuis," zo begint het prachtige boek Hr.Ms. kruiser De Ruyter van H.J. Legemaate e.a.. De uitspraak was van een oud-opvarende over de ondergang van 'zijn' schip op 27 februari 1942. De longroom op De Ruyter bevond zich op het zogenaamde kuildek I, onder het achterste kanon (toren II) en de woon- en werkvertrekken van de commandant. Het dagverblijf van de officieren was erg fraai, met de "design" stoelen en verlichting had het net zo goed een longroom van 20 jaar later kunnen zijn. De plafondventilatoren zijn vast veel gebruikt terwijl het verblijf volzat tijdens de middagmaaltijd in de tropen. Er hing minstens één schilderij, namelijk een portret van Michiel de Ruyter. Maar de marine kennende zal er ook een portret van koningin Wilhelmina hebben gehangen. (Foto: Koninklijke Marine)

Nader onderzoek moet de oorzaak dus uitwijzen, maar het is zeer aannemelijk dat de wrakken zijn verdwenen door plundering. Sinds de schepen voor de kust zijn teruggevonden in 2002, is al eerder plundering geconstateerd. Zo werden vier scheepsbellen te koop aangeboden nadat duikers deze hadden gestolen. Ook wrakken van Britse marineschepen zijn in die regio geplunderd, overigens zouden Britse oorlogsgraven ook door Nederlandse bergers zijn geplunderd.

Eerder was de Nederlandse onderzeeboot Hr.Ms. O16 al door bergers beschadigd. Volgens maritiem historicus Jaap Anten (o.a. auteur van het boek Hr.Ms. kruisers Java en Sumatra) zei in het Oog op morgen dat er een foto is van een bergingsbedrijf bij de O16, dat met een platte schuit en een enorme grijper waarmee het staal van de onderzeeboot geplukt werd. Het staal wordt daarna verhandeld.



75 jaar Slag in de Javazee
In totaal kwamen ongeveer 890 bemanningsleden van de gezonken De Ruyter, Java en Kortenaer om het leven. In februari 2017 is het 75 jaar geleden dat de Slag in de Javazee plaatshad. De expeditie, op initiatief van het Karel Doorman Fonds, moest de locaties van de wrakken vastleggen voor de nabestaanden en toekomstige generaties, en daarmee de status van oorlogsgraf te benadrukken. Ook wilde het Karel Doorman Fonds de wrakken goed in kaart brengen met het oog op bescherming en behoud van deze herdenkingsplekken.



Lees meer over: Slag in de Javazee





comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Slag in de Javazee