Marineschepen.nl
 
   
 

Onderzeebootthriller 'Orka' nu in de boekhandels


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 10-11-2018 | Laatst aangepast: 10-11-2018


Het boek 'Orka' is sinds deze week verkrijgbaar in vele boekhandels door het hele land en via internet. Tijdens de boekpresentatie afgelopen week werd het boek geprezen door de voormalig directeur van de MIVD schout-bij-nacht b.d. Pieter Bindt. Hij vergeleek Orka met het boek dat aan de basis lag van de film Das Boot.

Boekpresentatie Orka
Overhandiging van het eerste exemplaar aan SBN b.d. Pieter Bindt. (Foto: Jeroen van Zaalen)

Sinds de voorverkoop van Orka van start is gegaan, is er veel interesse in het boek. In totaal zijn er inmiddels zo'n 600 exemplaren verkocht. Van de gelimiteerde editie zijn nu 95 boeken van de 100 besteld. Ook zijn diverse boeken aangevraagd voor recensies.Orka is de eerste Nederlandse onderzeebootthriller en speelt zich af aan boord van Hr.Ms. Orka, de vijfde van de vier driecilinderonderzeeboten. De Orka wordt in augustus 1980 naar noordelijke wateren gestuurd voor een inlichtingenoperatie.Afgelopen woensdag werd het boek gepresenteerd in boekhandel Scheltema te Amsterdam. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan SBN b.d. Pieter Bindt. De voormalig marineofficier begon zijn marineloopbaan op een driecilinderonderzeeboot, was vanuit verschillende functies betrokken bij patrouilles en gaf met een anekdote over een scheepskrant in de zomer van 2016 de aanzet voor een onderzeebootthriller. Twee jaar nadat onder andere de anekdote van Bindt leidde tot een eerste idee voor een boek, werd het gepubliceerd. Om de cirkel weer rond te maken is daarom het eerste exemplaar aan de voormalig onderzeebootman overhandigd.Bindt had op dat moment de tekst echter al gelezen en was vol lof over Orka. Hij zei ondermeer dat het boek goed gedocumenteerd was en heel veel onderdelen erg herkenbaar waren. Ook legde hij de link met de film Das Boot die bij de Onderzeedienst door velen wordt gezien als de enige film die dicht bij de werkelijkheid zit. "Dat komt omdat dat gefilmd is aan de hand van een boek van een journalist die in de Tweede Wereldoorlog mee was. De film volgt het boek ongeveer op het woord. Het geeft nog steeds, en het is een tijdje terug net als de driecilinders, maar het leven aan boord is eigenlijk nog hetzelfde. De techniek is anders, maar de mensen niet. Ik denk dat met dit boek, net als met het boek van Das Boot van Buchheim, hier een buitengewoon mooie, Oscarwaardige film van gemaakt kan worden."

Olivier Heiligers
De speciale editie is ge´llustreerd door Olivier Heiligers, hier samen met de auteur na afloop van de boekpresentatie.

Orka is via de webshop van Marineschepen.nl te verkrijgen in drie edities: de standaardeditie (ook verkrijgbaar in de boekhandel), de speciale en de gelimiteerde editie. De twee laatste edities zijn voorzien van illustraties van de hand van illustrator Olivier Heiligers.

Sinterklaas
Orka ligt nu in de boekhandels (hier bij een Bruna in Amsterdam). En omdat het boek geen grote oplage kent, is het een mooi bijzonder cadeau voor Sinterklaas of Kerstmis.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Orka