Marineschepen.nl
 
   
 

Door Damen gebouwd Pakistaans korvet Tabuk in dienst gesteld


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 13-11-2020 | Laatst aangepast: 13-11-2020


Gisteren is in Roemenië het tweede en laatste korvet van de Yarmookklasse voor Pakistan in dienst gesteld. PNS Tabuk werd gebouwd door Damen Shipyards Galati, net als voorganger PNS Yarmook.

PNS Tabuk
PNS Tabuk tijdens de proefvaart. (Foto: Damen)

In 2017 ondertekenden Pakistan en Damen het contract voor de bouw van twee korvetten volgens een Damen OPV-ontwerp. Dat zou zijn gebeurd nadat Pakistan de opdracht tot bouw van twee patrouilleschepen door het Amerikaanse Swiftships geen vervolg had gegeven. Swiftships had namelijk een optie voor nog eens twee schepen in het contract staan, die optie werd niet verzilverd, maar Damen mocht wel twee schepen bouwen.



Aanvankelijk zou één of twee schepen in Karachi worden gebouwd door een lokale scheepswerf in samenwerking met Damen, maar Pakistan koos toch voor een bouw volledig in Roemenië door Damen.

PNS Tabuk
PNS Tabuk wordt in dienst gesteld in de haven van Constanta. (Foto: Damen)

Er is weinig informatie in het publieke domein over de nieuwe schepen. Volgens een persbericht van Damen zou de nieuwe klasse zijn gebaseerd op het Damen OPV 1900-ontwerp. De Pakistaanse defensie-website Quwa schrijft echter dat de schepen meer weg hebben van de OPV 2400 en dat ook elementen uit de Sigma-ontwerpen van Damen zijn gebruikt. Damen meldt in een persbericht in ieder geval dat de waterverplaatsing 2300 ton is. Naar verwachting ligt de lengte van de schepen op 90 meter.



Begin dit jaar werd de Yarmook in dienst gesteld. Gisteren dus het tweede schip in de haven van Constanta. Dat is vroeg, want in beide gevallen ging het om schepen die nog niet voorzien zijn van hun sensoren en wapensystemen. De verwachting is dat de Pakistaanse korvetten, want gelet op hun bewapening zijn het wel korvetten, Chinese anti-schipraketten krijgen en een close-in-weapon-system (CIWS) als laatste redmiddel tegen inkomende raketten. Ook het kanon op de bak is nog niet geïnstalleerd, evenals de radar op de mast.

De korvetten hebben geen hangar, maar wel een helidek. Hier is ruimte voor een helikopter en zij kunnen ook opereren met vliegende drone's (UAV's).



De wapens zullen dus voor een deel uit China komen, maar ook de Turkse defensie-industrie zal mogelijk wat leveren. Want hoewel Pakistan en Damen al sinds 1986 samenwerken, heeft Pakistan marineschepen over de hele wereld besteld en de laatste jaren lijkt de band met China en Turkije sterker te worden. De vervanger van de Moawin (ex-Hr.Hs. Poolster) werd immers in Turkije ontworpen door STM en Pakistan heeft in Turkije Adaklasse korvetten besteld. In samenwerking met China moet de Pakistaanse Onderzeedienst voorzien worden van conventionele en nucleaire onderzeeboten.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen