Marineschepen.nl
 
   
 

Leven en leiderschap in een onderzeeboot: Pieterbas Peters in Felix MeritisDoor: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 08-11-2016 | Laatst aangepast: 08-11-2016


LTZ1 Pieterbas Peters was tot juni dit jaar onderzeebootcommandant. Op 14 november vertelt hij over het leven en leiding geven aan boord van een onderzeeboot in Felix Meritis. De schijnwerpers zijn niet nieuw voor Peters; in de documentaire Onder Zee was te zien hoe hij met zijn boot tijdens een oefening twee keer de nieuwste Britse nucleaire onderzeeboot tot zinken bracht.

Pieterbas Peters
LTZ1 Pieterbas Peters. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

SMCC
Luitenant ter zee der 1e klasse Pieterbas Peters voer 14 jaar op onderzeeboten. In 2013 mocht hij de opleiding doen tot onderzeebootcommandant, Submarine Command Course (SMCC). Over die SMCC verscheen op Marineschepen.nl deze reportage. Peters slaagde voor de opleiding die ook wel wordt gezien als één van de zwaarste militaire opleidingen en kreeg daarna het commando over Zr.Ms. Walrus en Zr.Ms. Bruinvis.HMS Astute - Zr.Ms. Walrus: 0-2
Vrij snel nadat hij het commando over de Walrus had overgenomen, stapte een cameraploeg aan boord voor het maken van een documentaire over de Nederlandse onderzeeboten. Hoogtepunt van deze docu Onder Zee was de aflevering waarin de Walrus het in een duel moest opnemen tegen de nieuwe Britse nucleaire onderzeeboot HMS Astute (Astuteklasse). Zr.Ms. Walrus wist de 30 jaar jongere Astute tot tweemaal toe voor oefening te torpederen (overigens is één keer voldoende voor de ondergang van de onderzeeboot). De Astute lukte het niet om de Walrus op de korrel te nemen.Aan dat succes ging overigens een ander interessant moment vooraf. Volgens bemanningsleden in de commandocentrale had de Walrus de Astute eerder ook al kunnen raken. Peters besloot echter niet te lanceren tot grote teleurstelling van de bemanning van de Walrus.

De teleurstelling en het succes zijn in het fragment hieronder mooi samengevat.Felix Meritis
Op maandag 14 november zal Pieterbas Peters vertellen over zijn avonturen en vooral het leidinggeven op een onderzeeboot. Het college duurt een half uur en is inclusief een maaltijd, wijn en water.

Meer informatie en aanmelden Felix collegecomments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
SMCC 2013