Marineschepen.nl
 
   
 

Première Battleship op marineschip

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 13-04-2012

Hr.Ms. Rotterdam werd donderdagmiddag 12 april omgetoverd tot een heuse bioscoop. In de hangar van het LPD vond namelijk de voorpremière plaats van de nieuwe Amerikaanse science-fiction film Battleship. Natuurlijk ontbraken de rode loper, hapjes en drankjes, én VIP's niet. Driehonderd genodigden konden donderdag voor het eerst in Nederland op het witte doek zien hoe de zeeslag tussen aardse en buitenaardse marineschepen verliep.

battleship premiere
Lieke van Lexmond wordt onthaald door bemanningsleden van Hr.Ms. Rotterdam die voor de gelegenheid in tropentenue zijn gekleed. (Foto: @Universal_NL)Zeeslag
In de film Battleship, van de makers van Transformers, komen Amerikaanse en Japanse marineschepen in contact met buitenaardse wezens tijdens de gigantische tweejaarlijkse oefening RIMPAC. De wezens hebben hun reis naar de aarde niet gemaakt voor vrede, maar met het snode plan om de aarde te gebruiken als krachtbron. De Amerikaanse en Japanse marine met onder andere Rihanne en Liam Neeson in de gelederen, moeten onze planeet gaan redden.

battleship premiere
Een landingsvaartuig vol gasten vaart het schip binnen. (Foto: @laurettagerards)

De film is afgeleid van het bekende bordspel Zeeslag -niet direct een garantie voor een sterk plot- en heeft dan ook een hoog marine-gehalte. Het meest interessante is wel dat regisseur Peter Berg daadwerkelijk heeft gefilmd aan boord van marineschepen. Zo kregen de destroyers van de Arleigh Burke klasse USS John Paul Jones en USS Sampson een rol in de film, evenals het Amerikaanse vliegkampschip USS Ronald Reagan (Nimitz klasse). Namens de Japanse marine schitterde ook een destroyer op het witte doek, namelijk JS Myoko, één van de vier fraaie schepen van de Kongo klasse.


Impressie van de première, plus wat beelden uit de film.

Hr.Ms. Rotterdam
In de film doen weliswaar geen Nederlandse marineschepen mee, maar dankzij een samenwerking tussen Universal Pictures en de Koninklijke Marine kreeg Hr.Ms. Rotterdam toch een belangrijke rol tijdens de voorpremière. Het landing platform dock is één van de grootste Nederlandse marineschepen en is in het dagelijks leven gespecialiseerd in amfibische operaties; vervoeren en afzetten van mariniers en materieel. De enorme hangar en de mogelijkheid om met behulp van landingsvaartuigen gasten aan boord te kunnen brengen, maken Hr.Ms. Rotterdam (evenals Hr.Ms. Johan de Witt) prima schepen voor dit soort unieke gelegenheden.

battleship premiere
Presentatrice Lieke van Lexmond doet de inleiding. (Foto: @Universal_NL)

De première was ook voor Lieke van Lexmond uniek. De actrice had de presentatie voorafgaand aan de film in handen, maar kreeg zelf ook even wat actie te zien tijdens een landing van het Korps Mariniers. Natuurlijk kregen ook de gastheren KTZ Jan-Hubert Hulsker (commandant Hr.Ms. Rotterdam) en Commandant Zeestrijdkrachten VADM Matthieu Borsboom spreektijd. Zij vertelden de genodigden wat meer over het schip en de Koninklijke Marine, plus over de nog altijd bestaande behoefte van de KM aan nieuw personeel.

Zo'n driehonderd gasten, waaronder pers, BN'ers en honderd prijswinnaars zagen vervolgens twee uur lang de actie van het doek spatten. Veel gasten waren voor het eerst op een marineschip en voor menigeen was het een première om niet snel meer te vergeten.Battleship is vanaf 19 april te zien in de bioscoop.

battleship premiere
Hr.Ms. Rotterdam was even een bioscoop. (Foto: @Universal_NL)

Myoko
Het Japanse marineschip JS Myoko deed mee in de film.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
NieuwsoverzichtGerelateerde artikelen
LPD Rotterdam
Arleigh Burke klasse
Nimitz klasse