Marineschepen.nl
 
   
 

Marine krijgt nieuwe commandant: René Tas


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 17-03-2021 | Laatst aangepast: 17-03-2021


Schout-bij-nacht René Tas gaat vice-admiraal Rob Kramer aflossen als Commandant Zeestrijdkrachten en Admiraal Benelux (ABNL). Dat maakte de marine vanmiddag bekend. Tas zal in september de functie van Kramer overnemen.

René Tas
Schout-bij-nacht René Tas. (Foto: NAVO)

Met de aflossing van Kramer door weer een officier van de vloot, en niet van de mariniers, wijkt de marine af van een recent gebruik waarbij een officier van de vloot als C-ZSK wordt afgelost door een officier van het Korps Mariniers. De laatste 'vloot-vloot aflossing' was in 2005.



Schout-bij-nacht Tas werkt momenteel op het hoofdkwartier van de NATO Supreme Allied Commander Transformation in de Verenigde Staten. Na drie jaar in die functie zal hij afscheid nemen en zijn intrek nemen in de kajuit van de Commandant Zeestrijdkrachten op de Nieuwe Haven, niet ver waar zijn loopbaan in 1982 ooit begon: het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM).

Tas werkte in zijn loopbaan in veel operationele functies en voer vrijwel alleen op fregatten. Zo voer Tas op S-fregat Hr.Ms. Callenburgh, Van Speijkklasse fregat Hr.Ms. Isaac Sweers, GW-fregat Hr.Ms. Tromp en L-fregat Hr.Ms. Witte de With. Met dat laatste fregat nam hij als commandocentrale officier deel aan de blokkade van voormalig Joegoslavië, Operatie Sharp Guard, in de Adriatische Zee. Daarna werd hij hoofd de operationele dienst (HOD) en later eerste officier aan boord van Hr.Ms. Witte de With. In die periode nam Tas onder andere deel aan een missie in de Perzische Golf en het Verre Oosten. Tussendoor was Tas Hoofd Tactische Vorming op de Operationele School.

Van 2002 tot 2005 was hij stafofficier strategisch beleid bij de Supreme Allied Commander Europe, waarna hij het commando op zich nam over M-fregat Zr.Ms. Van Speijk om deel te nemen aan de missie voor de kust van Libanon, UNIFIL.



Ondanks de vele operationele plaatsingen, heeft Tas weldegelijk veel ervaring opgedaan met Haagse functies. Dat begon met een plaatsing bij de Defensiestaf. Daarna kreeg René Tas in 2010 als kapitein ter zee het commando over Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. Tromp. Het LCF nam deel aan een missie bij de kust van Libië en de anti-piraterij operatie Ocean Shield en was het later stationsschip in het Caribisch gebied. Hierna keerde Tas terug naar het Plein, daar werd hij achtereenvolgens geplaatst bij de directie Aansturen Operationele Gereedheid van de Defensiestaf en bij de Hoofddirectie Beleid, bevorderd tot commandeur, als directeur Integraal Beleid .

Schout-bij-nacht Tas zal worden bevorderd tot vice-admiraal, VADM Rob Kramer gaat met functioneel leeftijdsontslag. De commando-overdracht staat gepland op 9 september.

Commandant Zeestrijdkrachten
In het persbericht van Defensie wordt Tas door de secretaris-generaal Gea van Craaikamp "rationeel, energiek en effectief" genoemd. Dat Defensie Van Craaikamp citeert bij de aanstelling van de nieuwe C-ZSK is typerend voor de veranderingen die de laatste jaren zijn doorgevoerd. Na de reorganisatie in 2005 werd de zeggenschap van de bevelhebbers die de verschillende krijgsmachtdelen hadden ingeperkt. De Bevelhebber der Zeestrijdkrachten werd Commandant Zeestrijdkrachten, de Koninklijke Marine werd Commando Zeestrijdkrachten (CZSK). De Admiraliteit werd net als de evenknieën van de land-, luchtmacht en marechaussee verplicht te verhuizen uit Den Haag, en meer macht werd neergelegd in handen van de (vernieuwde) Commandant der Strijdkrachten (CDS).

In 2019 is een volgende stap gezet waardoor de zeggenschap van de operationele commandanten (C-ZSK) is verminderd ten gunste van de CDS, maar ook de CDS heeft minder te zeggen: de beleidstaken zijn overgeheveld naar de ambtelijke top van Defensie. Deze ambtelijke top bestaat uit bestuurders (burger-ambtenaren niet per definitie afkomstig van Defensie): de Directeur-Generaal Beleid, Hoofddirecteur Financiën en Control en de Secretaris-Generaal. Zij vormen met de CDS de Bestuursraad en dus de leiding over Defensie.

Tas en de marine met hem zal de komende jaren voor vele uitdagingen staan, waaronder de personeelsproblematiek, de overgang naar nieuwe onderzeeboten, de toevoeging van het CSS als extra platform, de beschikbaarheid van de huidige verouderende eenheden, de budgettekorten en de Haagse dynamiek met druk vanuit andere krijgsmachtdelen. Maar, zoals VADM Kramer ook heeft gemerkt, zijn de middelen die de CZSK nog heeft om bij te sturen beperkt en wordt veel buiten de invloedszone van CZSK in Den Haag beslist. Toch heeft Tas, zoals Defensie zelf schrijft, "de taak om de marine de komende vier jaar op koers te houden".





comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Rangen marine

Commandant Zeestrijdkrachten

Kramer nieuwe commandant