Marineschepen.nl
 
   
 

Roemeense marine ingezet na explosie mogelijke zeemijn bij strand


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 16-08-2023 | Laatst aangepast: 16-08-2023


Afgelopen maandag had bij een golfbreker aan de Roemeense kust een ontploffing plaats. Het ging, zo meldden meerdere Roemeense media, waarschijnlijk om een zeemijn. De Roemeense marine heeft vervolgens gezocht naar mijnen in het gebied, maar geen drijvende mijn aangetroffen.

Balescu
Mijnenlegger Viceamiral Constantin Balescu op archiefbeeld. (Foto: Roemeense marine)

Sinds de oorlog tussen Rusland en Oekraïne begon zijn er vijf zeemijnen door de Roemeense marine onschadelijk gemaakt. Die mijnen werden echter op zee onderschept. De mijnendreiging in de Zwarte Zee is voor de Nederlandse marine relevant omdat begin volgend jaar het bevoorradingsschip Den Helder er moet gaan proefvaren. Dat schip is in aanbouw in Galati.



Explosie
Afgelopen maandagochtend werden zwemmers en zonaanbidders bij de badplaats Constinesti opgeschrikt door een "krachtige explosie" bij een golfbreker. Hulpdiensten spoedden zich naar de pier waar de explosie plaats had gevonden, één persoon klaagde over een gehoorbeschadiging. De marine zond een team met duikers om onderzoek te doen naar de explosie. Het vermoeden is dat een mijn door de golven en harde wind tegen de golfbreker was geslagen en detoneerde, al wilde een woordvoerder van de Roemeense marine dat maandag niet bevestigen.



Naar aanleiding van het incident kreeg de Viceamiral Constantin Balescu, een mijnenlegger uit 1981, opdracht om in het zeegebied tussen Constanta en Mangalia te zoeken naar drijvende mijnen. De mijnenlegger werd bijgestaan door een Puma-helikopter van de Roemeense marine en een Amerikaans patrouillevliegtuig. Er werd geen drijvende mijn gevonden, zo liet het Roemeense Ministerie van Defensie weten in een persbericht.

kaart
De explosie had plaats in Constinesti, tussen Constanta en Mangalia in. (Kaart: Openstreetmaps.org, bewerking: Marineschepen.nl)

Mijnendreiging
Het ministerie voegde er aan toe dat de marine sinds de oorlog met schepen en vliegende eenheden, en met NAVO-partners, systematisch patrouilleert in het Roemeense zeegebied.

Van februari 2022 tot en met mei 2023 zouden in de Zwarte Zee zeventien mijnen zijn vernietigd door andere landen dan Rusland en Oekraïne, berichtte Digi24. Turkije heeft zeven zeemijnen onschadelijk gemaakt, Bulgarije vier, Georgië één en Roemenië dus vijf.

Hoewel maandag dus geen mijn werd aangetroffen, is er wel een mijnendreiging in de Zwarte Zee. Zowel Oekraïne als Rusland hebben mijnen gelegd. Rusland zou dat recent nog hebben gedaan om de Oekraïense havens af te sluiten na het beëindigen van de graandeal. Ook na de oorlog zullen de Zwarte Zee-landen het nodige werk hebben aan het mijnenvrij maken van de zee.

De maandelijkse nieuwsbrief van Marineschepen.nl

Lees hier meer over de inhoud van de nieuwsbrief

Mijnenbestrijdingsvaartuigen
Veel middelen kan Roemenië echter niet inzetten. Roemenië heeft momenteel slechts vier oude mijnenvegers van de Muscaklasse en de eerder genoemde mijnenlegger. Eén van de mijnenvegers, de Locotenent Dimitrie Nicolescu, raakte in september 2022 beschadigd door een mijn 20 mijl uit de kust bij Constanta.

De Roemeense marine heeft wel stappen gezet in de vernieuwing van deze vloot. In oktober 2022 kocht Roemenië twee Britse Sandownklasse mijnenjagers, uit 2000 en 2001.

Nieuwe schepen zijn nog niet in zicht, ook niet op gebied van korvetten. De Roemeense minister van Defensie zei daar gisteren over in zijn toespraak in het kader van de Roemeense Dag van de Marine: "Ik betreur het dat het multi-role korvetprogramma niet kon worden voltooid, maar dit project zal zeker niet worden opgegeven en zal in de toekomst in een vorm worden gematerialiseerd."

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.




comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen