Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Rotterdam stafschip NAVO-eskader na virtuele overdracht in Amsterdam


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 07-01-2022 | Laatst aangepast: 07-01-2022


Sinds vanochtend heeft Nederland het commando over het permanente NAVO-eskader SNMG1. Stafschip is Zr.Ms. Rotterdam. Marineschepen.nl sprak met de kersverse eskadercommandant commandeur Ad van de Sande, in Amsterdam.

Rotterdam
Zr.Ms. Rotterdam vrijdagmiddag aan de Passengers Terminal in Amsterdam. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

De overdracht van het commando van de Canadese commodore Bradley Peats aan Van de Sande zou in Amsterdam plaatsvinden, met het gebruikelijke ceremonieel. Door de coronamaatregelen waren de mogelijkheden heel beperkt en werd in plaats van een feestelijke gebeurtenis op de kade, een virtuele commando-overdracht via video gehouden terwijl Peats vanuit Canada inbelde, het NATO-hoofdkwartier vanuit Northwood en Van de Sande via het beeldscherm in Amsterdam het commando kreeg.



Voor deze overdracht had de Rotterdam niet naar Amsterdam hoeven te varen, maar het havenbezoek stond al lang ingepland en er was besloten om dit niet meer te veranderen.

Een grote glimlach verschijnt op het gezicht van commandeur Van de Sande als de vraag wordt gesteld hoe het nu is om commandant te zijn van Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). "Natuurlijk is het vergelijkbaar met het commando dat ik vorig jaar als commandant NLMARFOR had over het Nederlandse eskader", zegt Van de Sande, "maar dit is toch anders. We zijn nu permanent gereed. Toen draaide het om oefeningen, straks gaan wij ook oefenen, maar zodra er iets is dan wijst de NAVO naar ons en dan zijn wij er van."

Ad van de Sande
Commandeur Ad van de Sande. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Samen met een aantal andere schepen zal de Rotterdam het NAVO-eskader vormen en vallen zij onder het Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) van de NAVO. "Dat betekent dat we direct inzetbaar zijn", licht Van de Sande toe. "We varen rond en we kunnen worden ingezet. De NATO Response Force, waarvan Nederland vorig jaar de leiding had over de amfibische component, volgt in zo'n geval later. Zij hebben een bepaalde opstarttijd."

Met welke schepen de Rotterdam het eskader gaat vormen, wil Van de Sande nog niet zeggen. "Duitse en Deense marineschepen zullen worden toegevoegd en later ook andere schepen, maar welke dat precies zijn kan ik pas zeggen als ze zich op zee bij ons hebben gevoegd. Tot die tijd kan er nog vanalles veranderen, bovendien wil ik niets uit de vaarprogramma's van andere NAVO-landen delen."

Maandag gaat de Rotterdam weer naar zee en daarna zullen de eskaderschepen aansluiten. De eerste periode staat in het teken van integreren. Dat geldt voor de schepen, maar ook voor de staf aan boord van het stafschip. De stafleden uit binnen- en buitenland hebben zich de afgelopen tijd ondanks corona op de gebruikelijke manier kunnen voorbereiden en verzamelen zich dit weekend voor het eerst aan boord.



West, noord, oost
SNMG1 vaart normaliter in de noordelijke helft van het NAVO-verdragsgebied en zal ook dit keer zal het eskader daar vooral te vinden zijn. Er staan de nodige interessante gebieden op het programma, zo blijkt uit de woorden van de eskadercommandant, die uiteraard nog niet alle plannen prijsgeeft. "Het komende halfjaar zullen we in de Atlantic zijn, de Oostzee, in de arctic en we gaan ook naar de Amerikaanse oostkust. Dat is het plan. Het is een mooi programma en ik hoop dat het gaat lukken, maar we hebben de afgelopen twee jaar gezien dat er snel iets kan wijzigen."

Een van de oefeningen die ook op het programma staat is Cold Response 2022. Volgens de Noorse Commandant der Strijdkrachten is dat een van de grootste NAVO-oefeningen in Noorwegen sinds de jaren '80. 40.000 militairen uit tal van landen, zullen op zee, land en in de lucht gaan oefenen in het gebied Ofoten, met Narvik als bekendste plaats.

Corona
De bekende onzekere factor, en kwelgeest van iedere planner, is uiteraard corona. Om het virus buiten het eskader te houden, zijn er geen nieuwe maatregelen zegt Van de Sande, "maar de bemanning is gevaccineerd en geboosterd. Op zee kunnen we aan boord geen afstand houden, maar ben je wel in je eigen bubbel. Er staan gewoon havens op het programma en dan zullen we ons natuurlijk gewoon houden aan de lokale regelgeving. Al hopen we wel dat we ook van die havenbezoeken kunnen genieten."

Zeker is wel dat de Rotterdam niet het gehele jaar NAVO-stafschip zal blijven, dat schip zal ook afgelost worden door een of verschillende Nederlandse marineschepen, zegt Van de Sande.

Maar voor nu behoort de Rotterdam met haar mannen en vrouwen aan boord tot de speerpunt van de NAVO op zee. Weliswaar verlaten tijdens het interview bemanningsleden die geen wacht hebben het schip voor een wandeling door de stad of een bezoekje aan huis, "zelfs als er iets zou gebeuren en we moeten dit weekend naar zee, dan gaan we", voegt een woordvoerder toe. Maar normaalgesproken zal dat pas maandag gaan gebeuren en zal het landing platform dock via het Noordzeekanaal en IJmuiden zee kiezen om te beginnen aan weer een nieuwe reis.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Doorman en Rotterdam in Amsterdam