Marineschepen.nl
 
   
 

Rusland en China bundelen krachten tegen gezamenlijke tegenstanders


Door: Frederik van Lokeren
Bericht geplaatst: 13-07-2022 | Laatst aangepast: 13-07-2022


De Chinese en Russische marines zijn steeds assertiever in de wateren nabij de Stille Oceaan. In de Pacific hebben zij gezamenlijke tegenstanders in de vorm van Japan en de Verenigde Staten. Samenwerking biedt dan kansen, al lijken beide marines elkaar toch soms dwars te zitten.

Chinese en Russische schepen
Chinese en Russische marineschepen op archief. (Foto: Chinese marine)

Op maandag 4 juli vond er nabij de Senkaku eilanden een opmerkelijk incident plaats tussen Chinese en Russische oorlogsschepen. Een Russisch eskader bestaande uit de torpedobootjager Marshal Shaposhnikov uit de Udaloyklasse, fregat Gremyashchy (Gremyashchyklasse) en een tanker uit de Dubnaklasse opereerden in de nabijheid van de genoemde eilanden. Rond 07:05 uur lokale tijd voer het fregat Gremyashchy in de territoriale wateren van de eilandengroep die tot Japan behoren. Rond 07:44 uur voer een Chinees fregat eveneens de Japanse territoriale wateren in wat omschreven wordt als een poging om het Russisch fregat te achtervolgen. Het Chinese fregat verliet de territoriale wateren na zes minuten terwijl de Gremyashchy pas rond 08:16 uur de territoriale wateren verliet.



Officieel voer het Russische schip door de territoriale wateren om te kunnen schuilen voor een nabije tyfoon. Gezien de korte periode van iets meer dan een uur lijkt deze aanwezigheid in Japanse territoriale wateren echter niet gerelateerd te zijn aan lokale weersomstandigheden.

Belangrijker in dit incident waren de acties van het ongeïdentificeerde Chinese fregat dat zich gedroeg alsof die het Russische fregat probeerde te achtervolgen. De acties van de Chinezen lijken meer op dat van het uitoefenen van de territoriale bevoegdheid over deze eilandengroep. Het is bekend dat China een territoriaal dispuut heeft met Japan over de Senkaku eilanden. China eist deze eilandengroep op als de Diaoyu eilanden. Het Chinese fregat leek dan ook meer de rol van kustwacht te spelen in een demonstratie om aan te tonen dat China gezag en controle heeft over deze eilandengroep en zijn territoriale eisen kan beschermen tegen buitenlandse mogelijkheden, in dit geval een incursie door een Russisch oorlogsschip.

Vlak na dit incident verlieten de Russische schepen het gebied om koers te zetten naar de Straat van Tsushima. Op 5 juli passeerde dit eskader de zeestraat op weg naar hun thuisbasis in Vladivostok. Op weg naar de zeestraat hield het eskader nog een laatste oefening in de Oost-Chinese Zee waarbij de schepen hun 30 mm kanons inzetten tegen gesimuleerde drijvende zeemijnen.



Assertievere Chinees-Russische samenwerking
In welke mate het incident bij de Senkaku eilanden een toevalligheid was of een vooraf gepland scenario valt onmogelijk te bewijzen. Wat echter steeds duidelijker wordt is dat de Chinese Volksmarine en de Russische Pacifische Vloot niet alleen meer assertiever beginnen te worden in deze regio maar ook meer en meer beginnen samen te werken. Hun gezamenlijke acties lijken zich ook hierbij specifiek tegen Japan te richten.

De Chinees-Russische samenwerking lijkt indirect meer tot stand te komen door samenvallende objectieven dan door een actieve strategische alliantie tussen beide landen. Beide marines hebben in de Pacifische Regio namelijk gemeenschappelijke tegenstanders. Allereerst is er Japan waarmee Rusland en China territoriale disputen hebben. Zo zijn er spanningen tussen Rusland en Japan over het bezit van de Koerilen. China en Japan hebben dan weer disputen over de Senkaku eilanden. Beide landen staan echter momenteel nog te zwak om individueel de maritieme macht van Japan te trotseren, vooral omdat Japan ook een bondgenootschap heeft met de Verenigde Staten.

Door echter gezamenlijk te opereren bestaat er de mogelijkheid om de Japanse marine te dwingen om zich op twee fronten gelijktijdig te richten, met een virtuele verzwakking van de Japan marine tot gevolg. In de praktijk zien we dan ook dat Chinese en Russische eskaders steeds vaker rond Japan varen en daarbij militaire oefeningen doen.

Het incident bij de Senkaku eilanden is niet het eerste soort provocaties tegen Japan waarbij de Chinese marine en de Russische Pacifische Vloot gezamenlijk bij betrokken waren. Halfweg de maand juni opereerden een Russisch en Chinees eskader afzonderlijk rond Japan. Het betrof een Russisch eskader bestaande uit de torpedobootjager Admiral Panteleyev (Udaloyklasse) en de korvetten Sovershenny, Gromky en Aldar Tsydenzhapov van de Steregushchyklasse, en het raketgeleidingsschip Marshal Krylov. Dit eskader was op zee in overeenstemming met de aanvang van het trainingsprogramma voor de zomer. Het Chinese eskader bestond, volgens Japanse informatie, dan weer uit twee torpedobootjagers, een bevoorradingsschip en een inlichtingenschip.

In oktober 2021 voer een gemeenschappelijk Chinees-Russisch vlooteskader van tien schepen rond Japan. Dit eskader bestond uit de kruiser Nanchang, de torpedobootjagers Admiraal Panteleyev, Admiraal Tributs en Kuming, de fregatten Binzou en Liuzhou, de korvetten Gromky en Aldar Tsydenzhapov en het raketgeleidingsschip Marshal Krylov. Deze circumnavigatie van Japan was de grootste Russisch-Chinese maritieme samenwerking in de afgelopen jaren.

Naast het uitsturen van een sterk politiek signaal naar Japan hebben dit soort gezamenlijke operaties ook een verdergaand objectief. Door gezamenlijk te opereren leren beide marines elkaars procedures steeds beter kennen, wordt communicatie tussen beide marines steeds beter op elkaar opgesteld en wordt het bijgevolg steeds eenvoudiger om op zee samen te trainen en ad hoc eskaders te vormen.

Help je Marineschepen.nl?
Met jouw donatie kan Marineschepen.nl -onafhankelijk- nieuws- en achtergronden blijven publiceren.




Of scan deze QR-code met je telefoon.
QR

Meer info over donaties aan Marineschepen.nl lees je op de donatiepagina.

Verdere expansie naar de Pacifische Oceaan op
Hoewel Rusland en China gezamenlijk op zee opereren als een duidelijk signaal tegen Japan wordt deze lijn nog niet verder door getrokken naar de andere gezamenlijke tegenstander in deze regio, de Verenigde Staten. We zien dat Rusland en China voor operaties dieper in de Pacifische Oceaan nog altijd afzonderlijk opereren. Zo was er een Russisch eskader dat zelfstandig posities innamen nabij Hawaï om Amerikaanse ballistische rakettesten te monitoren.

Daarnaast opereert de Chinese marine afzonderlijk in de Filipijnse Zee zonder de samenwerking met de Russische marine te zoeken. Het lijkt er op dat beide landen bereid zijn om gezamenlijk op te treden tegen Japan, maar afzonderlijke doelen hebben als het de Verenigde Staten op aan komt. Chinese operaties in de Filipijnse Zee vallen meer onder een Taiwan Scenario waarbij China de bevoorradingsroutes naar het eiland probeert te blokkeren vanuit volle zee waarbij Rusland eerder vrede lijkt te nemen met Amerikaanse eskaders in de gaten te houden. Daarnaast heeft Rusland in tegenstelling tot China betere banden met landen zoals Vietnam en de Filippijnen. Gezamenlijke militaire oefeningen met China in de Filipijnse Zee kunnen een negatieve invloed hebben de internationale betrekkingen van Rusland met de Filippijnen en Vietnam.

Beide landen lijken echter wel gezamenlijk te reageren tegen Australië. Zo hebben beide landen al op diplomatiek vlak zwaar geprotesteerd tegen de Australische plannen om met de Amerikanen en de Britten nucleaire onderzeeboten te gaan bouwen, de befaamde AUKUS-deal. Tot op heden zijn er nog geen indicaties dat de Russische en Chinese marines van plan zijn om gezamenlijke demonstraties te houden in Australische wateren zoals dit bij China reeds het geval is.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen