Marineschepen.nl
 
   
 

Video van Russische raketaanval op ISDoor: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 01-06-2017 | Laatst aangepast: 01-06-2017


Het Russische fregat Admiral Essen (Admiral Grigorovichklasse) en onderzeeboot Krasnodar (Kiloklasse) hebben kruisvluchtwapens op doelen van Islamitische Staat nabij Palmyra, SyriŽ, gelanceerd. Beelden van deze aanval staan online. Zowel het fregat als de onderzeeboot werd eind april/ begin mei tijdens de passage door de Nederlandse Economische Exclusieve Zone op de Noordzee begeleid door Nederlandse eenheden.

kalibr Admiral Essen
Still van de lancering van een Kalibr kruisvluchtwapen door de Admiral Essen. (Beeld: still uit video van Russische marine)

Volgens het Russische ministerie van Defensie lanceerden de Admiral Essen en de Krasnodar vier kruisvluchtwapens op doelen van IS. De wapens die gelanceerd waren, betroffen Kalibr kruisvluchtwapens. Met deze vrij nieuwe wapens (NAVO-codenaam SS-N-27 Sizzler) met een bereik van maximaal 2500 km kunnen schepen en landdoelen vanaf grote afstand worden aangevallen.De Kalibrs staan op schepen verticaal opgesteld, onderzeeboten lanceren de kruisvluchtwapens door de torpedobuizen terwijl zij onder water varen.


Beelden Russische marine van lancering.

Bekende gezichten
Extra interessant is dat de kruisvluchtwapens gelanceerd zijn door schepen die eerder via de Noordzee afzakten naar het zuiden. Tijdens die passage door de Noordzee eind april werd de Admiral Essen geŽscorteerd door Zr.Ms. Rotterdam. Dit fregat is het tweede schip van de Admiral Grigorovichklasse, een klasse bestaande uit drie geavanceerde fregatten, waarvan de Admiral Essen het tweede schip is. Eind vorig jaar was het schip negatief in het nieuws toen het vlak na indienststelling schade had opgelopen door een aanvaring. Na reparatie van anderhalve maand werd opgewerkt in de Oostzee en zette het eind april koers naar de Zwarte Zee. Volgens de officiŽle lezing wordt het schip toegevoegd aan de Zwarte Zee-vloot.

Van een rustige start was geen sprake. Het splinternieuwe fregat voegde zich begin mei eerst bij het Russische eskader in de Middellandse Zee, het schip is nog niet in de Zwarte Zee geweest. Op 15 mei maakte het schip een tussenstop in de bevriende haven van Limassol, Cyprus, en werd afgelopen dinsdag direct ingezet om kruisvluchtwapens te lanceren.Wanneer de aanval plaatshad is niet bekend gemaakt door Rusland. Wel is op Twitter eerder een aankondiging voor een raketoefening nabij LibiŽ gepubliceerd. Die (zogenaamde?) oefening had tussen 24 en 27 mei plaats.

Ook de Krasnodar, Project 636.6 en dus behorende tot de nieuwste generatie Kiloklasse onderzeeboten, is ontzettend nieuw. De onderzeeboot werd in november 2015 in dienst gesteld en is een jaar ouder dan de Admiral Essen. Ondanks de nieuwigheid was ook de Krasnodar al snel na indienststelling in staat om Kaliber kruisvluchtwapens te lanceren.

De Krasnodar was op 5 mei door een NH-90 gespot tijdens passage door de Noordzee, die vanwege de ondiepe wateren aldaar boven water plaatshad. Andere NAVO-eenheden (zowel schepen als maritieme patrouillevliegtuigen) schaduwden de Krasnodar tot in de Middellandse Zee.

Tromp
Begeleiding van de Severomorsk door Zr.Ms. Tromp in de Noordzee. (Foto: Defensie)

Nog een passage
Terwijl IS een paar Kalibrs te verwerken kreeg, was het Zr.Ms. Tromp dat op de Noordzee de torpedobootjager Severomorsk (Udaloyklasse) plus escorte bestaande uit een sleepboot en Dubnaklasse-tanker, volgde. Dit smaldeel was niet op weg naar het zuiden. In maart voeren de Russische schepen nog bij de Seychellen na oefeningen met de Pakistaanse marine. Op 22 mei werd de Severomorsk gespot tijdens passage door de Straat van Gibraltar, onderweg naar huis na een lange reis.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Admiral Grigorovichklasse