Admiral Grigorovichklasse fregatten (Rusland)


Laatst aangepast: 12-05-2016

De Admiral Grigorovichklasse, Project 11356, vormt ÚÚn van de twee nieuwste klassen fregatten van de Russische marine. De schepen zijn multi-inzetbare fregatten, uitgerust voor oppervlakteoorlogvoering, onderzeebootbestrijding en luchtverdediging. Door de crisis met Oekra´ne en internationale sancties, is Rusland gedwongen de nog niet afgebouwde fregatten te verkopen.

Ga direct naar specificaties (onderaan deze pagina).

Grigorovich
RFS Admiral Grigorovich. (Foto: Wikimedia Commons)

Kleinkind van de Krivak
Samen met de Gorshkovklasse, moest de Grigorovichklasse de nieuwe kern van de Russische vloot vormen. Aanvankelijk was er kritiek, omdat de Russische marine had aangekondigd standaardisatie na te streven binnen het fregattenbestand. Nu werden toch twee verschillende klassen fregatten besteld. De grotere Gorshkovklasse is echter bedoeld voor de Atlantische en Stille Oceaan en de kleinere Grigorovich voor de Zwarte en Middellandse Zee. Daarnaast zou de laatstgenoemde klasse ook sneller gereed zijn dan de Gorshkovklasse.Het ontwerp van de Grigorovich is gebaseerd op de Indiase Talwarklasse, waarvan het eerste schip in 2002 door Rusland werd opgeleverd. Die klasse was op zijn beurt weer gebaseerd op de Russische Project 1135.1 Krivak uit de jaren '80.

Zes schepen werden besteld.

Zand in de motor
De Yantar scheepswerf in Kaliningrad, de Russische exclave in de Oostzee, werd belast met de bouw en op 18 december 2010 werd begonnen. Drie jaar later moest het eerste fregat in dienst zijn gesteld, maar dat liep uit. Tegelijkertijd waren ook twee andere fregatten van deze klasse in aanbouw.

De problemen voor de laatste drie schepen werden pas echt groot toen Rusland en Oekra´ne met elkaar in conflict raakten, begin 2014, en Oekra´ne besloot tot een exportstop naar Rusland. Het gevolg was dat de drie resterende uit Oekra´ne afkomstige Zorya-Mashproyekt DN-59 gasturbines niet meer geleverd werden.

Er was geen alternatief, omdat de enige gasturbineleverancier in Rusland zelf werkte aan de gasturbines voor de Gorshkovklasse. Pas in 2019-2020 zouden de gasturbines geleverd kunnen worden. Tot die tijd zouden de nieuwe fregatten geen meter vooruit kunnen, want ze zijn ontworpen voor COGAG: Combined Gas And Gas, ofwel alleen maar gasturbines. Zonder de twee kruisvaartgasturbines en twee hoofdvaartgasturbines per schip, heeft het weinig zin om aan de bouw van de schepen te beginnen.

Het project liep vast en de drie laatste schepen zullen waarschijnlijk nooit gemaakt worden. Rusland zoekt wel naar kopers in het buitenland om de kosten te drukken. India lijkt ge´nteresseerd om de schepen in India zelf te bouwen.
Ondertussen is op de Krim een alternatief gevonden om de Zwarte Zeevloot te versterken. Op 10 mei 2016 begon de bouw van 18 Project 22800 Shtorm patrouilleboten.

Grigorovich
RFS Admiral Grigorovich met op de voorgrond HMS Sutherland. (Foto: Royal Navy)

Eerste reis
De Admiral Grigorovich (745) begon in oktober met proefvaren in de Oostzee en rondde op 30 december 2015 de tweede proefvaart af in de Noordelijke wateren van Rusland. Niet alleen het platform werd in het noorden getest, ook de Shtil (luchtverdediging) en Kalibr (kruisvluchtwapen) werden beproefd. Na nieuwe tests in de Oostzee, ditmaal met o.a. het kanon, werd de Grigorovich op 10 maart 2016 toegevoegd aan de vloot.

Op 6 mei 2016 meldden Russische media dat de Grigorovich gereed was voor transit naar de thuishaven Sebastopol in de Zwarte Zee. Reeds in de Oostzee kreeg de nieuwe Russische telg gezelschap van het Britse Type 23 fregat HMS Iron Duke (onderdeel van NAVO eskader SNMG1). Bij Denemarken werd de Grigorovich overgegeven aan het Britse zusterschip HMS Sutherland, die de begeleiding vervolgens doorgaf aan Zr.Ms. Rotterdam. Voorbij het Nederlandse interessegebied (de Grigorovich bleef uiteraard in internationale wateren) werd de taak overgenomen door het Belgische patrouilleschip BNS Castor.

Eind mei meert de Admiral Grigorovich af in Sebastopol.

Grigorovich
RFS Admiral Grigorovich gezien vanaf Zr.Ms. Rotterdam. (Foto: Zr.Ms. Rotterdam/ Defensie)

Specificaties
Naamsein Naam In dienst
745 Admiral Grigorovich 2016
Admiral Essen 2016
Admiral Makarov 2016
Admiral Butakov geannuleerd
Admiral Istomin geannuleerd
Admiral Kornilov geannuleerd
Afmetingen 124,8 x 15,2 x 4,2
Max. waterverplaatsing 4.035 ton
Max. snelheid 30 knopen
Bemanning 180 (+20 opstappers)
Voortstuwing 2x kruisvaartgasturbine
2x hoofdvaartgasturbine
Wapensystemen 100mm A-190 Arsenal kanon
3M-54 Klub/ Kalibr/ Sizzler kruisvluchtwapens voor zee- en landdoelen
P-800 Oniks/ Strobile kruisvluchtwapens voor zeedoelen
12x 3S90M Shtil-1 (Buk) tegen luchtdoelen
8x 9K38 Igla (Grouse) tegen luchtdoelen
2x Kashtan CIWS
Torpedo's
RBU-6000 dieptebomwerper
Sensoren Fregat M2EM luchtbeeldradar
3Ts-25E Garpun-B zeebeeldradar
MR-212/201-1 zeebeeldradar
Nucleus-2 6000A zeebeeldradar
JSC 5P-10E Puma FCS vuurleidingradar
3R14N-11356 FCS vuurleidingradar
MR-90 Orekh SAM FCS vuurleidingradar
Helikopter Ka-28 Helix of Ka-31 Helix helikopter

Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nederlandse marineschepen
Belgische marineschepen
Marineschepen wereldwijd

Gerelateerde artikelen