Marineschepen.nl
 
   
 

Rusland kondigt grote oefening in Middellandse Zee aan


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 31-08-2018 | Laatst aangepast: 31-08-2018


Rusland heeft voor zaterdag een grote oefening in de Middellandse Zee en Kaspische Zee aangekondigd waar zowel schepen als vliegtuigen aan mee zullen doen. Rusland heeft de afgelopen week een vloot opgebouwd in de Middellandse Zee en over het algemeen wordt aangenomen dat de verhoogde activiteit te maken heeft met een mogelijke aanval van het Syrische regeringsleger op rebellen.

Buyan-M
RFS Velikiy Ustyug is nu ook in de Middellandse Zee. Archiefbeeld. (Foto: Russische marine)

Eerder berichtte Marineschepen.nl al dat Rusland veel schepen naar de Middellandse Zee stuurde. Het leek op een reactie op Amerikaanse plannen, maar het heeft er alle schijn van dat het juist plannen in SyriŽ zijn die Moskou er toe brachten om het aantal schepen in de Middellandse Zee uit te breiden. Russische twitteraccounts berichtten onterecht over een soortgelijke opbouw van de US Navy, dat zou echter bedoeld kunnen zijn om de Russische vlootopbouw naar buiten te brengen als reactie op Amerikaanse agressie en te verhullen dat de schepen ingezet kunnen worden tegen doelen in SyriŽ.Het blijft echter speculeren, want de oefening werd donderdag aangekondigd en er is weinig over bekend. Volgens het Russische ministerie van Defensie gaat het om een oefening van 25 schepen en 30 vliegtuigen. De oefening zou bestaan uit onderzeebootbestrijding, luchtverdediging en mijnenbestrijding. Of dat echt zo is, is maar de vraag want er lijkt een link met de oplopende spanning rond Idlib. Dat is een bolwerk van de rebellen waar de Syrische president Assad tegen strijd, gesteund door Rusland.

Rusland kan vanzelfsprekend een handje helpen. Met vliegtuigen, maar ook met schepen en onderzeeboten die beschikken over Kalibr kruisvluchtwapens. Van de vijftien schepen waarvan bekend zijn dat ze zich in de Middellandse Zee bevinden, kunnen drie fregatten, drie korvetten en twee onderzeeboten doelen op land op een afstand van 2.500 km aanvallen. Vanuit zee heeft Rusland eerder doelen op land aangevallen in SyriŽ, overigens ook vanuit de Kaspische Zee.
Dit keer is de Russische oefening groter, de grootste in de Middellandse Zee in lange tijd. Typerend is ook dat er schepen van de Noordelijke Vloot, de Oostzeevloot en de Zwarte Zeevloot naar de Med zijn gestuurd. Dat is erg uniek.

Buyan-M
Een Buyan-M-klasse korvet in 2016 op de Noordzee. Onder de witte rechthoek in het midden van het schip, staan de Kalibr kruisvluchtwapens opgesteld. (Foto: Defensie, bron: @GeneraalVerkerk)

Grigorovich
RFS Admiral Grigorovich. Archiefbeeld. Ook deze fregatten hebben de Kalibr aan boord. (Foto: Zr.Ms. Rotterdam/ Defensie)

Onderstaande schepen zijn in de Middellandse Zee:
• RFS Marshal Ustinov (Slavaklasse kruiser)
• RFS Severomorsk (Udaloyklasse destroyer)
• RFS Pytlivyy (Krivak II-klasse fregat)
• RFS Admiral Grigorovich (Grigorovichklasse fregat)
• RFS Admiral Essen (Grigorovichklasse fregat)
• RFS Admiral Makarov (Grigorovichklasse fregat)
• RFS Vyshniy Volochek (Buyan-M korvet)
• RFS Grad Sviyazhsk (Buyan-M korvet)
• RFS Velikiy Ustyug (Buyan-M korvet)
• RFS Kolpino (Kiloklasse onderzeeboot)
• RFS Velikiy Novgorod (Kiloklasse onderzeeboot)Daarnaast zijn nog wat kleinere schepen aanwezig.

De oefening staat gepland voor de periode 1 t/m 8 september. Vrijdagavond probeerde de Russische minister van Defensie Lavrov de internationale media gerust te stellen. Hij zei dat oefenen voor ieder land vrij staat en heel normaal is voor marines. Of het een normale oefening wordt zullen we de komende week gaan zien.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Rusland stuurt marineschepen naar Middellandse Zee Aanval op SyriŽ
De strijd om de Middellandse Zee