Marineschepen.nl
 
   
 

Rusland stuurt marineschepen naar Middellandse Zee


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 28-08-2018 | Laatst aangepast: 28-08-2018


Sinds vorige week wordt de Russische vloot in de Middellandse Zee, en vooral de wateren nabij SyriŽ, versterkt. Volgens Amerikaanse media is Rusland bang dat de VS een aanval opent op SyriŽ, waar de troepen van de Syrische president Assad zich lijken voor te bereiden op een grootscheepse aanval op rebellen.

Grigorovich
RFS Admiral Grigorovich. Archiefbeeld. (Foto: Zr.Ms. Rotterdam/ Defensie)

Volgens diverse media zou de Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton vorige week donderdag tegen Rusland hebben gezegd dat de VS harder dan in het verleden zal terugslaan als Assad chemische wapens gaat gebruiken. De VS vreest dat Assad chemische wapens in stelling brengt in aanloop om de verwachte 'Slag om Idlib'. Rusland steunt Assad en de VS steunt rebellen die -net als Assad- strijden tegen IS, Assad en de rebellen strijden echter ook tegen elkaar.Rusland heeft de afgelopen dagen meerdere schepen naar de Middellandse Zee gestuurd. Zaterdag waren het er drie in ťťn keer, dat was de eerste keer in twee jaar. Overigens betrof het toen een Krivak II-klasse fregat (uit 1981) en twee schepen van het type Landing Ship Tank. Desondanks heeft de Russische vloot in de Middellandse Zee momenteel veel slagkracht. Onder de vijftien schepen is de kruiser Marshal Ustinov (Slavaklasse), een kruiser van de Slavaklasse, een destroyer van de Udaloyklasse, een fregat van de Neustrashimyyklasse, drie fregatten van de Admiral Grigorovich (de Makarov arriveerde gisteren), drie Buyan-M-klasse korvetten en twee Kiloklasse onderzeeboten.Dat zijn niet de schepen die Tomahawks kunnen tegenhouden, zeker niet omdat die net zo goed vanuit de Perzische Golf of de Rode Zee op SyriŽ gevuurd kunnen worden. Zij hebben wel een formidabel arsenaal aan antischeepswapens, waaronder alleen al de 24 stuks P-800 Oniks supersone antischipwapens die de korvetten aan boord hebben. De andere schepen hebben zo mogelijk nog meer slagkracht tegen oppervlakteschepen. Hiermee kunnen zij dus wel proberen om de Amerikanen af te laten zien van het zenden van grote aantallen schepen naar de wateren bij SyriŽ. Rusland wil, net als de VS, invloed uitoefening in de Middellandse Zee en heeft dat in het verleden op succesvolle wijze gedaan.Veel, met name Russische media en twitteraccounts, maken ook melding van een massale vlootopbouw van Amerikaanse marineschepen in de Middellandse Zee. Er zijn zeker Amerikaanse marineschepen in de Med (denk aan de Zesde Vloot), maar de dreiging lijkt wel erg te worden aangezet. USS Ross en USS Carney, beide destroyers van de Arleigh Burkeklasse met Tomahawk-kruisvluchtwapens, zijn de Middellandse Zee in gevaren. De Carney was ruim twee weken in de Zwarte Zee en werd gespot tijdens de passage door de Bosporus. Sommige twitteraccounts brachten dat nieuws met de tekst: "bloodbath - USS Carney AEGIS guided missile destroyer, armed with supersonic self-guided missiles (SeaRAM) to the #Mediterranean - note: a massive reinforcement of warships between #Russia and US are ongoing #Syria".
Een SeaRAM (verdediging tegen inkomende raketten, bereik 9 km) kan niet echt als een offensief wapen worden gezien, de Tomahawks uiteraard wel. En daar haken andere Russische berichten ook op in. Want zusterschip USS The Sullivans zou de Perzische Golf in zijn gevaren met 56 kruisvluchtwapens. (De tweet hierboven zit er dus dubbel naast.) The Sullivans is overigens al in de Golf sinds 17 juli.Een grote confrontatie op zee lijkt binnen afzienbare tijd, ondanks de sensatieberichten, niet erg waarschijnlijk. Maar het conflict in SyriŽ is complex en de belangen in de Middellandse Zee zijn groot, dat maakt dat de situatie wel plotseling kan veranderen.

Behalve Russische en Amerikaanse schepen is ook het permanente NAVO-eskader SNMG2, onder leiding van Zr.Ms. De Ruyter, in de Med. Dat bestaat inmiddels uit o.a. een Duits en Canadees fregat en binnenkort ook het nieuwste Spaanse fregat van de Alavro de Bazanklasse. SNMG2 is echter de afgelopen dagen vanuit Kreta naar het westen vertrokken en is inmiddels bij het Italiaanse eiland SiciliŽ.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Aanval op SyriŽ
De strijd om de Middellandse Zee