Marineschepen.nl
 
   
 

Weer Russisch schip geraakt: fregat Admiral Makarov in brand - groot verlies voor Moskou


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 06-05-2022 | Laatst aangepast: 07-05-2022


Oekra´ne zou opnieuw ernstige schade hebben toegebracht aan een Russisch oorlogsschip. Het zou gaan om de Admiral Makarov, een fregat van de Grigorovichklasse. Er komen steeds bewijzen die de claim, dat het schip geraakt zou zijn met een Neptune antischeepsraket, ondersteunen. En er wordt zelfs gezegd dat het fregat gezonken zou zijn.

Makarov
Still (contrast aangepast door Marineschepen.nl) van het filmpje van de brandende Makarov. Of het echt om de Makarov gaat, is niet te zien aan de hand van dit beeld, maar wel dat het om een Admiral Grigorivichklasse fregat gaat. Er zijn twee van dergelijke fregatten in de Zwarte Zee.

In eerste instantie hadden de geruchten betrekking op twee schepen. De Admiral Essen of de Admiral Makarov zou geraakt zijn. Inmiddels wijzen alle vingers naar de Admiraal Makarov. Het fregat zou voor de kust van Odessa zijn geraakt in de buurt van Slangeneiland, waardoor er brand uitbrak en Russische hulpschepen opgeroepen moesten worden.Op social media worden beelden van een brandend Russisch fregat gedeeld. Voor zover Marineschepen.nl kan nagaan zijn deze authentiek. [Update: maar bij nader inzien zijn er toch twijfels over de beelden]Inmiddels heeft Anton Gerashchenko, een adviseur van president Zelenski en voormalig minister van Binnenlandse Zaken, op zijn Telegram pagina laten weten dat de Makarov inderdaad geraakt is door een Neptune missile.

Makarov
Admiral Makarov, een fregat van de Grigorovichklasse, op archiefbeeld. (Foto: Russische marine )

Reddingsschepen onderweg vanuit de Krim
Er zouden ook meerdere reddingsschepen en reddingsvliegtuigen vanuit de Krim naar de Admiral Makarov zijn gesneld die nu hun best doen om het fregat een reis naar de bodem van de zee te besparen. Met helikopters zouden pogingen ondernomen worden om de bemanning te redden. Dit zou om ongeveer 180 man gaan, volgens het Oekra´ense medium Dumskaya.

Ondertussen houden ook de Verenigde Staten een oogje in het zeil, wordt gezegd. Surveillance drones zouden de baai scherp in de gaten houden. Hiervoor zouden Forte11-verkenningsdroner gebruikt worden, zo valt ook te zien via websites voor vliegtuigspotters.Volgens EuroWeekly News is er inmiddels een grote kraan vanuit Sevastopol richting Slangeneiland gegaan. Deze drijvende kraan wordt over het algemeen ingezet voor het slepen en bergen van schepen.

De Admiraal Makarov is een 125 meter lang fregat van de Grigorovichklasse dat in december 2017 in dienst is gesteld. Het heeft een maximale waterverplaatsing van meer dan 4.000 ton en haalt een maximale snelheid van 30 knopen.

Grote tegenslag
Na de kruiser, de aanvalsboten en het landingsschip, heeft Rusland dus nu ook een fregat verloren. Het verlies van dit schip is echter een grote tegenslag. De Makarov lanceerde namelijk Kalibr-kruisvluchtwapens op Oekra´ne en is in tegenstelling tot de Moskva nieuw.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Moskva gezonken