Marineschepen.nl
 
   
 

Is het Russische fregat Admiral Makarov echt getroffen? Nog steeds geen bevestiging


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 07-05-2022 | Laatst aangepast: 07-05-2022


Sinds gistermiddag is er geen informatie naar buiten gekomen die de berichten over het treffen van het Russische fregat Admiral Makarov door Oekraïne ondersteunen. Het schip zou donderdag of vrijdag zijn geraakt door een Neptune antischipkruisvluchtwapen. Het Pentagon zegt geen informatie te hebben en Rusland ontkent dat het schip is beschadigd. En bij Marineschepen.nl zijn twijfels of het filmpje van de brandende Makarov wel echt is.

Makarov
De Admiral Makarov. Let op de opvallende radar, met 'scheef hangende' radarplaten, boven de opbouw. (Foto: Russische marine)

Ontkenning
Pentagon-woordvoerder John Kirby zei gisteren dat de hele dag is gezocht naar informatie over de status van de Makarov, maar dat de VS daar niets over kon vinden. Dat bekent niet dat de berichten over de Makarov als onwaar bestempeld kunnen worden, want nadat de Moskva getroffen was, kwam Kirby met informatie die al snel onjuist was. De uitspraken van Kirby ondersteunen het verhaal van Oekraïne echter ook niet.Ook de eerste reacties uit het Kremlin wijzen niet op een nieuw maritiem drama. Nadat half april berichten werden gepubliceerd over het zinken van de Moskva, bevestigde Rusland het verhaal ten dele door in eigen media te melden dat er brand was aan boord van de kruiser. Van zo'n bevestiging is nu geen sprake, Rusland ontkent nu dat de Makarov getroffen is.Twijfels bij beelden
Een van de, op het eerste gezicht, meest overtuigende elementen van het Oekraïense verhaal zijn de beelden van de brandende Makarov die gisteren werden gedeeld. Bij nader inzien, is echter de vraag of deze beelden authentiek zijn. En dat heeft vooral te maken met de volumezoekradar die in het filmpje, dat op grote afstand gemaakt lijkt te zijn vanuit een drone.

Deze luchtwaarschuwingsradars van de Krivak-familie (waar de Admiral Makarov toe behoort) zijn van het 'Fregat'-systeem (NAVO: Top Plate). De Grigorovichklasse vaart met de nieuwste Fregat M2EM-radar. Deze radars zijn kenmerkend vanwege de schuine opstelling van de twee radarplaten die rug tegen rug zijn geplaatst.

Hoewel de beelden van de getroffen Makarov vaag zijn, lijkt de radar in het beeld niet op de Fregat-radar die op de Grigorovichklasse staat. De radar draait bovendien sneller dan normaal, maar mogelijk is het filmpje versneld.

Makarov
De radar lijkt in dit beeld rechthoekig en vanaf de zijkant bezien (in het filmpje) lijkt de radar te bestaan uit slechts één radarplaat. (Foto: Russische marine)
Beelden waarop de draaiende radar te zien is.

Wat afwijkt van (bewezen) beelden van andere marineschepen die getroffen zijn door een antischipkruisvluchtwapen, zijn grote vlammen op de voorzijde van de opbouw. Het is niet onmogelijk, maar is wel vreemd omdat op die plaatsen doorgaans geen materiaal gebruikt dat bij brand vlammen veroorzakt; er is munitie en staal.
De meeste wapens, zoals de Neptune, raken een schip bovendien midscheeps. De Neptune heeft een eigen radar en gaat af op het midden van de radarecho (er vanuit gaande dat de Neptune nog niet de nieuwste coherent radar heeft) en daarom is de meeste zichtbare schade bij een getroffen marineschip in het midden te zien.

Help je Marineschepen.nl?
Met jouw donatie kan Marineschepen.nl -onafhankelijk- nieuws- en achtergronden blijven publiceren.
Of scan deze QR-code met je telefoon.
QR

Meer info over donaties aan Marineschepen.nl lees je op de donatiepagina.

Admiral Essen en Bykov
Er is ongeveer een dag verstreken na de eerste geruchten over de Makarov, en het uitblijven van bevestigende berichten en nieuwe beelden, maken dat het verhaal van de getroffen Makarov wankelt. Het zou kunnen dat de Makarov in het rijtje van de Moskva zal eindigen. Maar de kans is groter dat het schip zich kan voegen bij de Admiral Essen en Bykov; twee Russische schepen die eveneens geraakt zouden zijn door Oekraïne, maar nog gewoon varen.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Admiral Makarov geraakt

Lot bemanning gezonken kruiser Moskva onbekend

De Moskva is gezonken

'Wat er ook is gebeurd met de Moskva, het is uiterst pijnlijk voor het Kremlin'

Nederlandse marine kent beschadigde kruiser Moskva al bijna 40 jaar

Grootste Russische marineschip in Zwarte Zee, de Moskva, in brand geschoten

'Russisch fregat Admiral Essen beschoten en zwaar beschadigd'

'Gezonken' Russisch marineschip vaart nog

Neptune

Waarom Oekraïne geen antwoord heeft op Russische schepen