Marineschepen.nl
 
   
 

Russische onderzeeboot en landingsschip beschadigd na Oekra´ense aanval


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 13-09-2023 | Laatst aangepast: 13-09-2023


Bij een Oekra´ense aanval met kruisvluchtwapens en varende drones op Sebastopol zijn twee Russische marine-eenheden beschadigd geraakt. Het zou gaan om het landingsschip Minsk (Ropuchaklasse) en de Kiloklasse onderzeeboot Rostov-na-Donu.

RFS Minsk
RFS Minsk is een landingsschip van de Ropuchaklasse (en aanwezig bij de Marinedagen 2011 in Den Helder). Het schip maakt deel uit van de Oostzee Vloot en voer vlak voor de oorlog tegen Oekra´ne naar de Zwarte Zee. (Foto: Russische marine).

Volgens Rusland bestond de aanval op de marinehaven op de Krim uit tien kruisvluchtwapens en drie varende drones, 24 mensen zouden daarbij gewond zijn geraakt. Ook wordt bevestigd dat twee schepen beschadigd zijn geraakt, ondanks dat volgens dezelfde Russische berichten alle varende drones en vrijwel alle kruisvluchtwapens werden uitgeschakeld. De missiles die niet werden neergehaald troffen dus de Russische marineschepen.De schepen die getroffen werden lagen niet in de haven zelf, maar waren in onderhoud in het dok. Op de eerste foto die bij daglicht is gemaakt, is te zien dat de schade aan de Minsk groot. Het is ook de vraag hoe groot de schade aan het dok is. Hoewel de Zwarte Zeevloot al meerdere schepen is verloren, is een beschadigd dok waarschijnlijk een groter probleem voor de Zwarte Zee Vloot, dat slechts beperkte capaciteit heeft op dit vlak.

Eerste aanval
Het is de eerste aanval van Oekra´ne waarbij kruisvluchtwapens werden ingezet. Het is niet bekend welke wapens zijn ingezet. Oekra´ne ontkent dat Westerse kruisvluchtwapens werden gebruikt en zegt alleen dat er meer aanvallen zullen volgen. Volgens een artikel van The War Zone in augustus heeft Oekra´ne een land attack-variant van de Neptun ontwikkeld. De Neptun is van origine een antischipskruisvluchtwapen.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen