Bij een Oekraïense aanval met kruisvluchtwapens en varende drones op Sebastopol zijn twee Russische marine-eenheden beschadigd geraakt. Het zou gaan om het landingsschip Minsk (Ropuchaklasse) en de Kiloklasse onderzeeboot Rostov-na-Donu.
RFS Minsk is een landingsschip van de Ropuchaklasse (en aanwezig bij de Marinedagen 2011 in Den Helder). Het schip maakt deel uit van de Oostzee Vloot en voer vlak voor de oorlog tegen Oekraïne naar de Zwarte Zee. (Foto: Russische marine).
Volgens Rusland bestond de aanval op de marinehaven op de Krim uit tien kruisvluchtwapens en drie varende drones, 24 mensen zouden daarbij gewond zijn geraakt. Ook wordt bevestigd dat twee schepen beschadigd zijn geraakt, ondanks dat volgens dezelfde Russische berichten alle varende drones en vrijwel alle kruisvluchtwapens werden uitgeschakeld. De missiles die niet werden neergehaald troffen dus de Russische marineschepen.
De schepen die getroffen werden lagen niet in de haven zelf, maar waren in onderhoud in het dok. Op de eerste foto die bij daglicht is gemaakt, is te zien dat de schade aan de Minsk groot. Het is ook de vraag hoe groot de schade aan het dok is. Hoewel de Zwarte Zeevloot al meerdere schepen is verloren, is een beschadigd dok waarschijnlijk een groter probleem voor de Zwarte Zee Vloot, dat slechts beperkte capaciteit heeft op dit vlak.
??Photo of the ????Russian Landing Ship "Minsk" after the attack in the temporarily occupied Sevastopol pic.twitter.com/9MokDpJny0
Eerste aanval
Het is de eerste aanval van Oekraïne waarbij kruisvluchtwapens werden ingezet. Het is niet bekend welke wapens zijn ingezet. Oekraïne ontkent dat Westerse kruisvluchtwapens werden gebruikt en zegt alleen dat er meer aanvallen zullen volgen. Volgens een artikel van The War Zone in augustus heeft Oekraïne een land attack-variant van de Neptun ontwikkeld. De Neptun is van origine een antischipskruisvluchtwapen.
Auteur: Jaime Karremann Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.