De voorbereidingen voor Sail Amsterdam 2015 zijn in volle gang. Het gigantische zeilevenement trekt naar verwachting 2 miljoen bezoekers en zet onze hoofdstad wereldwijd op de kaart. De marine speelt een belangrijke ondersteunende rol met onder andere de marinekazerne die pal achter het Sailterrein ligt. Marineschepen.nl sprak vandaag voorzitter van de Stichting Sail Amsterdam schout-bij-nacht Arie Jan de Waard.
Schout-bij-nacht Arie Jan de Waard onder de Jan Schaeferbrug in het Sailgebied. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)
Aanstaande woensdag begint in Amsterdam het grootste gratis toeganklijke evenement van Nederland. De voorbereidingen zijn al even aan de gang, maar voor vandaag stond een mijlpaal in de aanloop naar het event op de agenda: het verwijderen van brugdelen van de Jan Schaeferbrug, zodat de IJhaven toegankelijk is voor de grote zeilschepen.
Amsterdam én marine op de kaart
Terwijl gewerkt werd aan de brug, sprak Jaime Karremann van Marineschepen.nl met Arie Jan de Waard, voorzitter van de Stichting Sail Amsterdam. Schout-bij-nacht De Waard is in het dagelijks leven Hoofddirecteur Bedrijfsvoering bij het Ministerie van Defensie, maar daarnaast al 20 jaar verbonden aan Sail Amsterdam. De Waard is niet de enige marineman die een bijdrage levert aan het evenement in Amsterdam. "De marine is van oudsher erg verbonden aan dit evenement. De marine vindt het belangrijk om zich te laten zien, zoals het ook bij de Wereldhavendagen in Rotterdam doet en bij de Marinedagen in Den Helder. Daarnaast, de doelstelling van Sail is dat wij de historie willen laten zien, de verhalen van de tall ships willen vertellen, maar ook de innovatie in de scheepsbouw en dus de blik op de toekomst. Daar zit de link met de Koninklijke Marine, want Nederland bouwt natuurlijk heel mooie innovatieve marineschepen."
"Dus om de bijzondere band die de marine heeft met Sail te laten zien, draag ik mijn uniform ook als ik optreed in de rol als voorzitter van Stichting Sail," legt De Waard uit.
Marineschepen.nl voer eerder dit jaar mee met Zr.Ms. Urania, zie hier de reportage. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)
Militaire tall ships
De marine is tijdens Sail aanwezig met natuurlijk het zeilschip van de marine Zr.Ms. Urania, verder een fregat, twee patrouilleschepen, een onderzeeboot, sleepboten en een duikvaartuig. Maar de rol van de marine is groter. De marine vraagt ver voor Sail begint binnen de eigen organisatie wie interesse heeft om een bijdrage te leveren aan Sail. Vele marinemannen en -vrouwen maken vervolgens deel uit van de organisatie, die uiteraard nog veel meer niet-marinemannen en vrouwen kent.
Een deel van de militairen is militair liaison, de verbinding tussen de organisatie en het marineschip. De Waard: "Er komen ook buitenlandse militaire tall ships, zoals de Sagres en de Esmeralda. Zij krijgen een militaire liaison, die is ingebed in de Sail organisatie en dus zorgt voor de verbinding tussen de marineschepen, Sail en de marinekazerne Amsterdam. Dat is belangrijk omdat een commandant van een marineschip graag een militaire collega als liaison heeft." Zo spreekt de militaire liaison spreekt de 'marinetaal', maar is ook op de hoogte van de militaire eerbewijzen die een schip of bemanning moet brengen.
(Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)
Sail zonder marinekazerne
Voorafgaand en tijdens Sail is een belangrijke rol weggelegd voor het Marine Etablissement Amsterdam. Dit afgesloten gebied wordt o.a. gebruikt voor de logistieke ondersteuning, maar ook met het oog op eventuele calamiteiten.
De marinekazerne moet echter in 2018 gesloten zijn en dat levert een uitdaging op voor Sail 2020. Voorzitter Stichting Sail: "We maken altijd dankbaar gebruik van de marinekazerne. Het is voor ons echt een uitdaging om in 2020 een Sail te organiseren zoals we nu doen, als de kazerne er in z'n geheel niet meer zou zijn. Ik hoop oprecht dat, overigens niet alleen als voorzitter van Stichting Sail, dat hoop ik ook als marineman, dat dat wij als Defensie nog wel vertegenwoordigd blijven in de hoofdstad. Dus ik hoop dat een deel van de marinekazerne, en daar zijn ook voorzichtige plannen voor, dat is het deel dat aan de Dijksgracht zit, onderdeel blijft van Defensie."
Sail 2015 vol hoogtepunten
Voor deze editie zijn die zorgen er echter niet. Arie Jan de Waard kijkt uit naar de start van Sail aanstaande woensdag: "Om 0900 uur gaan de sluisdeuren open, de clipper Stad Amsterdam voorop, als tweede schip Zr.Ms. De Ruyter en vervolgens zie je een 12 kilomter lange de Sail-in-parade. Dat is uniek, geen enkele andere Sail heeft zo'n parade waarbij al die tall ships door een kanaal met al die bootjes eromheen, naar het centrum varen."
Maar er is nog veel meer om naar uit te kijken. "We hebben iedere avond vuurwerk. Sinds deze editie hebben we Sail Music Marina, met optredens van prachtige artiesten en op de eerste avond het Koninklijk Concertgebouw Orkest. We hebben het Captain's Dinner, dan dineren we met alle captains van schepen in het Scheepvaartmuseum. Dat is altijd prachtig. En zondag heeft de vlootschouw plaats, die wordt afgenomen door onze beschermheer Prins Maurits, vanaf het Koninklijk jacht de Groene Draeck."
Dat is het echter nog lang niet. "Sail heeft zoveel hoogtepunten, dit zijn er natuurlijk maar een paar," besluit De Waard.