Marineschepen.nl
 
   
 

Samenwerking voor nieuw supersoon wapen Tyrfing van start


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 13-05-2024 | Laatst aangepast: 13-05-2024


Kongsberg is samen met de Duitse bedrijven Diehl Defence en MBDA Deutschland begonnen aan de samenwerking om een supersoon antischipkruisvluchtwapen te ontwikkelen, dat meldde het bedrijf uit Noorwegen vanochtend. De 3SM Tyrfing is de opvolger van de Naval Strike Missile (NSM) die door Kongsberg in 2025 aan de Nederlandse marine geleverd wordt voor de fregatten.

Tyrfing
Illustratie van de 3SM Tyrfing. (Beeld: Kongsberg)

Het nieuws dat Kongsberg samen met Diehl Defence en MBDA Deutschland een supersoon kruisvluchtwapen gaat ontwikkelen, kwam al in november 2023 naar buiten. De drie partijen zijn nu officieel een partnerschap overeengekomen en zullen ook nauw samenwerken met de Duitse en Noorse Defensie. Diehl Defence is een wapenfabrikant uit het Duitse ‹berlingen. De Duitse tak van MBDA is een bedrijf voor raketsystemen uit Schrobenhausen, het hoofdkantoor is gevestigd in Parijs.3SM Tyrfing
De 3SM Tyrfing moet de Noorse en Duitse marine de meest geavanceerde langeafstandscapaciteit ter wereld geven op het gebied van oppervlakteoorlogvoering, zo claimen de bedrijven. Met name op gebied van bereik en grote manoeuvreermogelijkheden zal het nieuwe wapen zich moeten onderscheiden.

3SM Tyrfing zal bovendien een belangrijk punt markeren in de ontwikkeling van NAVO-landen. Op dit moment zijn alle antischipkruisvluchtwapens die door NAVO-marineschepen gebruikt worden subsoon. Vanaf 2035 kunnen Noorwegen en Duitsland dus bij de eerste landen van het bondgenootschap horen die gebruik maken van supersone varianten.

De naam Tyrfing is afkomstig uit de Noorse mythologie. Het was daarin een zwaard dat nooit zijn doel mistte, nooit last had van roest en dwars door steen en ijzer heen kon slaan.Naval Strike Missile voor de Nederlandse LCF'en
3SM Tyrfing zal een opvolger worden van de Naval Strike Missile. Eind 2022 ging Nederland met Kongsberg in zee voor het nieuwe antischipkruisvluchtwapen op de LCF'en en ASW-fregatten. De NSM zal de vervanger zijn van Harpoon. Op de M-fregatten blijft men voorlopig nog wel gebruik maken van Harpoon.

De Naval Strike Missile was in de competitie op een interessant punt een afwijkend wapen; het zoekt met infrarood naar het doel en beschikt niet over een radar. Een belangrijk voordeel is dat de NSM zonder zelf signalen uit te zenden richting zijn doel vliegt. Het Noorse wapen vliegt niet sneller dan het geluid, maximaal 0,95 Mach.

De NSM heeft in openbare bronnen een bereik van "meer dan 185 kilometer"; dat is meer dan de Harpoon. Daarmee scoort NSM overigens niet erg hoog, de andere missiles in de laatste ronde van de competitie hadden een groter bereik: RBS-15 Mk4 vliegt "meer dan 300 km" en de IsraŽlische Blue Spear 290 kilometer.

Nederland is zeker niet het enige land dat met Kongsberg in zee is gegaan voor de NSM. Ook AustraliŽ, Canada, Spanje, Duitsland, Noorwegen, Polen, RoemeniŽ en Groot-BrittanniŽ hebben de beschikking over deze kruisvluchtwapens of zullen hier in de toekomst over beschikken.

Vooralsnog staat het nieuwe wapen, de Tyrfing, niet in de openbare plannen van de Nederlandse marine. De NSM-raketten die zijn aangekocht, worden bij uitdienststelling van de LCF'en begin jaren dertig op de vervangers gezet.


Buiten de NAVO
Technische details over de Tyrfing zijn niet vrijgegeven. Volgens Kongsberg is het wapen bedoeld voor de lange afstand. Daarnaast haalt het wapen supersone snelheden. Dat betekent dat het wapen (in het gehele traject of een deel daarvan) sneller dan het geluid vliegt; tussen Mach 1 en Mach 5 om preciezer te zijn.

Buiten de NAVO zijn er wel meerdere landen die beschikken over supersone wapens. Bijvoorbeeld de BrahMos, een supersoon antischipkruisvluchtwapen dat Rusland en India samen ontwikkelden. Het wapen heeft een bereik van 900 km en is sinds 2005 in gebruik.

De Russische P-800 Oniks haalt in de laatste fase van het traject een hoge supersone snelheid. Dit wapen, dat sinds 2002 in gebruik is, haalt afstanden van 800 km.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Nederland kiest NSM