Marineschepen.nl
 
   
 

Thais marineschip gezonken in storm


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 18-12-2022 | Laatst aangepast: 19-12-2022


Zondagavond is het korvet HTMS Sukhothai van de Thaise marine gezonken, dat melden diverse Thaise media. De Thaise marine zou het verlies van het korvet hebben bevestigd. Het schip maakte water en zonk. In eerdere berichten werd gemeld dat alle bemanningsleden zouden zijn gered, maar later bleek dat er nog tientallen vermisten zijn.

Sukhothai
De Sukhothai vanavond iets na 23:20, tijdens de ondergang. De WM-25 radardome is links als bolletje te zien. Deze lijkt los te zijn gekomen van de mast en te drijven.

Het incident met HTMS Sukhothai, een 35 jaar oud korvet van de Ratanakosinklasse, had in de avond (lokale tijd) plaats in de Golf van Thailand. Het schip voer op dat moment zo'n 20 zeemijl (37 kilometer) uit de kust van het district Bang Saphan. De Thaise marine berichtte dat door wind zeewater het schip binnenstroomde. Het water veroorzaakte kortsluiting; "grote machines" vielen uit. "Het schip kon niet meer bestuurd worden en het water drong zo snel de romp binnen dat het schip kapseisde." Hoe dit precies kon gebeuren is niet duidelijk, maar het korvet zonk uiteindelijk rond 23:20 uur met de achtersteven als eerste naar de diepte.Toen het korvet in de problemen kwam, stuurde de Thaise marine hulp. Zondagavond werd het bericht verspreid dat alle 110 bemanningsleden tijdig het schip hadden kunnen verlaten voor het naar de bodem zonk. De Thais marine laat via social media weten dat van de 106 bemanningsleden aan boord 75 zijn gered en nog naar 31 personen wordt gezocht. 11 bemanningsleden zijn in het Bang Saphan-ziekenhuis in de provincie Prachuap behandeld.De storm kwam niet als verrassing, in de vroege ochtend had het meteorologisch instituut van Thailand al een waarschuwing gegeven voor slecht weer op zee. De gouverneur van de zuidelijke provincie van het land had vanochtend alle boten verboden om naar zee te gaan, de veerdiensten vanaf onder andere Ko Samui werden eveneens opgeschort.

Opvallend is wel dat op de beelden (zie foto's bovenaan en de beelden in het YouTube-filmpje hieronder) de zee kalm is.

Wat de opdracht was van de Sukhothai in de Golf van Thailand is niet bekend. Het schip was wel betrekkelijk klein met een waterverplaatsing van ongeveer 900 ton (ter vergelijking, een OPV van de Hollandklasse is ruim 3.700 ton).Sukhothai
HTMS Sukhothai tijdens een oefening met de Japanse marine in 2019. (Foto: Japanse marine)

Het bijna 80 meter lange korvet, gebouwd in de Verenigde Staten, voer met diverse sensoren van Holland Signaal (nu Thales). De uit twee schepen bestaande klasse beschikt namelijk over een ZW-06 zeebeeldradar, DA-05 luchtwaarschuwingsradar, de bekende WM-25 radar en een LIROD voor optische vuurleiding. Hoewel deze systemen sterk verouderd zijn, verliest de Thaise marine wel een van de zes korvetten. Thailand heeft verder nog zeven fregatten, enkele amfibische transportschepen en het in Spanje ontworpen vliegkampschip Chakri Naruebet.

HTMS Sukhothai was zaterdagochtend vertrokken vanuit Sattahip, waar ook de grootste marinebasis is gelegen.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen