Op foto's van een Powerpointpresentatie die op internet zijn verschenen, staan toekomstplannen voor de Chinese marine. Dat schrijft de denktank Center for International Maritime Security (CIMSEC) op zijn website. De presentatie zou zijn gegeven door een Chinese schout-bij-nacht buiten dienst en beschrijven een reeks bekende en ook een aantal opvallende onbekende plannen. Opvallend zijn bijvoorbeeld de plannen voor een ballistische raket tegen schepen.
Een kanon van een Chinees fregat. Volgens de uitgelekte documenten werkt ook China aan geleide munitie voor kanons. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)
Foto's van de presentatie van schout-bij-nacht Zhao Dengping verschenen in augustus op diverse Chinese websites, volgens CIMSEC. De presentatie moet volgens deskundigen tussen 2014 en 2017 hebben plaatsgevonden en vermoedelijk was dat op een technische universiteit.
Niet alles in de presentatie van de schout-bij-nacht is nu nieuws: de plannen voor de helikoptercarrier, de Type 055 kruiser, het Type 056 korvet en de YJ-12 supersonische antischipraket zijn bekend. Dat geldt niet voor andere plannen die in de slides worden vermeld. En dat is op zich al interessant, want de China vertelt doorgaans het liefst niets over toekomstige schepen, onderzeeboten en wapens. In dat licht moet uiteraard ook rekening gehouden worden met het opzettelijk uit laten lekken van de presentatie.
Near-space hypersonic anti-ship ballistic missile voor op marineschepen
Een van de meest opmerkelijke slides bevatte informatie over een combinatie van een hypersonic glide vehicle (HGV), gecombineerd met een ballistische anti-schipraket. Een HGV is een soort zweefvliegtuig dat net als een ballistische raket grote afstanden kan overbruggen en enorme snelheden kan halen (meer dan 10.000 km per uur). Het wapen legt een deel van de route af door de ruimte, maar is veel wendbaarder dan een ballistische raket. De verdediging tegen ballistische raketten is ontzettend lastig, maar de enigszins voorspelbare boog die de raket aflegt richting zijn doel is de enige kans dat een raket als een SM-3 de ballistische raket kan uitschakelen.
Een HGV legt geen voorspelbare route af en kan in een soort grote golfbeweging de route afleggen. Daarnaast doet een HGV dat minder hoog waardoor het later door radars gedetecteerd kan worden en moeilijk of niet door een SM-3 neergehaald kan worden. Daarentegen zijn wapens die in lagere lagen actief zijn, zoals de SM-6, wel in staat om op die hoogtes doelen uit te schakelen.
Voor China is een HGV niet nieuw. Het concept werd eind jaren '30 door Duitse technici bedacht als wapen om New York te treffen, maar werd nooit afgebouwd. China heeft inmiddels al meerdere succesvolle tests gedaan sinds 2014. Maar tot op heden werd voorzien dat dit wapen alleen vanaf land zou worden gelanceerd. Net als de inmiddels bekende DF-21D ballistische raket die niet bedoeld is om landen of steden te vernietigen, maar marineschepen.
Volgens de presentatie die op internet opdook heeft China plannen om een HGV tegen schepen te ontwikkelen, die bovendien gelanceerd kan worden vanaf marineschepen. Een andere slide toont een marine-variant van de DF-21D. Beide wapens zouden de Chinese vloot een ongekende slagkracht geven. Verdediging tegen beide doelen staat nog in de kinderschoenen en Westerse marines beschikken niet eens over supersonische antischipraketten, laat staan hypersonische of zelfs hypersonische wapens die door de ruimte gaan.
Nieuwe nucleaire onderzeeboten en nieuwe vliegtuigen
Andere slides laten eveneens nieuwe, maar minder verrassende plannen zien. Zo zouden toekomstige Chinese schepen uitgerust kunnen worden met laserwapens en railgun(achtige) wapens. Ook werkt China volgens de slides aan kanons met munitie die grote afstanden kunnen overbruggen en bijgestuurd kunnen worden. Al deze systemen zijn ook in Europa en de VS in ontwikkeling.
Veel aandacht wordt geschonken aan vernieuwing en verbetering van onderzeeboten. Zowel conventionele als nucleaire, waaronder een kleinere nucleaire onderzeeboot en een conventionele onderzeeboot met nucleaire componenten.
Daarnaast kan volgens de presentatie de Chinese marineluchtvaartdienst rekenen op een flinke modernisering. Dat is een logische stap gelet op de bouw van de nieuwe Chinese vliegkampschepen, maar toch zijn de plannen voor een maar liefst zeven nieuwe marinevliegtuigen (waarvan vijf moeten kunnen opereren vanaf een vliegkampschip) ambitieus.
Realistisch
Of de slides bedoeld zijn als propaganda of niet, de Chinese technische ontwikkelingen op defensiegebied zijn decennialang onderschat. De plannen voor de marine zijn al lange tijd ambitieus en China slaagt lang niet altijd in de voltooiing ervan, maar heeft wel laten zien op vele vlakken de achterstand op Westerse marines in te kunnen lopen en zelfs kunnen passeren. De plannen in de slides passen wat dat betreft in de eerdere ontwikkelingen en plannen voor de Chinese marine. En dat is voor iedere potentiële tegenstander van China een punt van zorg.