Marineschepen.nl
 
   
 

Turkije stelt eerste dronevliegdekschip in dienst en toont het aan publiek


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 17-04-2023 | Laatst aangepast: 17-04-2023


Sinds een week is Turkije in bezit van het eerste vliegkampschip voor drones. TCG Anadolu werd vorige week maandag in dienst gesteld. De carrier is de nieuwe trots van de Turkse marine en dat wil de marine graag laten zien. Een week na indienststelling wordt het schip dagenlang opengesteld voor publiek.

Anadolu
TCG Anadolu tijdens de indienststelling maandag 10 april. (Foto: Turkse marine)

Het schip had het eerste vliegkampschip van Turkije moeten worden. De aankondiging van een in Turkije te bouwen carrier was al nieuws. Lang waren dat soort schepen in de Middellandse Zee alleen voorbehouden voor Spanje, Frankrjk en Italië. De Anadolu, gebaseerd op de Spaanse carrier Juan Carlos I, zou als 'gewone' carrier met F-35B gevechtsvliegtuigen al een prestige-object zijn voor de modernisering van de Turkse marine en de gigantische groei van de Turkse industrie.



Toen de VS, door de Turkse plannen om Russische luchtafweersystemen te kopen, de F-35B's voor Turkije annuleerde, leek het project TCG Anadolu in de problemen te raken en fors in te leveren aan de prestige-kant. Maar voor de bloeiende drone-industrie in Turkije bood de annulering van de Amerikaanse toestellen een zeldzame kans. Natuurlijk is de drone van vandaag de dag niet te vergelijken met een F-35B. De Turkse marine is zeker slagkracht verloren, maar de drone ontwikkelt zich snel en de drastische wijziging biedt kansen voor de toekomst. Bovendien, in plaats van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen prijken nu Turkse drones op het vliegdek. Het schip is daardoor nóg Turkser geworden.



Dat moet het publiek weten, zo moet men in Ankara ongetwijfeld hebben gedacht. De indienststelling op 10 april ging al gepaard met het nodige ceremonieel en media-aandacht dankzij de toespraak van president Recep Tayyip Erdogan. Maar vanaf vandaag tot en met zondag ligt het schip in Istanboel, waar bezoekers zich van 10:00 tot 18:00 uur kunnen vergapen aan de nieuwe aanwinst. Maandag zal het schip door de Bosporus varen "om onze burgers te begroeten". Een, in ieder geval voor Nederlandse begrippen, ongekend publieksevenement rond een marineschip zo kort na indienststelling.

Anadolu
Het vliegdek van de Anadolu biedt voldoende ruimte voor hedendaagse en toekomstige drones, en natuurlijk helikopters. (Foto: Turkse marine)

Drones
De carrier zal op korte termijn gaan opereren met de Bayraktar TB3 en Kizilelma drones. Eerst genoemde zal vanaf 2024 in dienst zijn en kan voorzien worden van uiteenlopende lichte wapens. De Kizilelma, eveneens van Bayraktar, wordt iets later verwacht, maar biedt wel veel meer mogelijkheden. Die drone is namelijk voorzien van een jet-voortstuwing en kan verder en veel sneller vliegen. Bovendien is dat onbemande toestel zwaarder bewapend. Dat betekent niet dat de carrier alleen maar met drones zal gaan werken. Ook het Turkse vliegtuig Hürjet dat momenteel nog in ontwikkeling is, moet vanaf de carrier gaan vliegen.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.




comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen