Marineschepen.nl
 
   
 

VS: Russische marinesleepboot zonk door Harpoons


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 06-07-2022 | Laatst aangepast: 06-07-2022


Volgens het Pentagon is de Russische sleepboot Spasatel Vasily Bekh tot zinken gebracht met behulp van door NAVO-landen geleverde Harpoons. De marinesleepboot werd op 17 juni geraakt door minstens twee raketten afkomstig van Oekra´ense troepen en verdween naar de bodem van de Zwarte Zee. Als het klopt dat dit het gevolg was van een aanval met Harpoon-raketten, dan is er voor het eerst een Russisch marineschip gezonken door antischipraketten afkomstig van een NAVO-land.

Vasily Bekh
De Vasily Bekh met daarnaast een screenshot van de impact. (Foto's: Russische marine en Oekra´ense defensie)

Naar verluidt hebben de Verenigde Staten, Groot-BrittanniŰ, Denemarken en Nederland de afgelopen maanden Harpoons aan Oekra´ne geleverd. Van welk land de Harpoons die bij de aanval gebruikt zijn precies afkomstig waren, is niet bekend, maar de kans is dus aanwezig dat dit Nederlandse raketten waren.Uit Oekra´ne kwam direct nadat de sleepboot was getroffen, de claim dat Harpoons waren ingezet. Dit kon echter niet worden geverifiŰerd. Een woordvoerder van het Pentagon bevestigde die claim enkele dagen geleden. Volgens het ministerie van Defensie was bovendien de aanwezigheid van Harpoons voor Rusland aanleiding om Slangeneiland te verlaten.

Vasily Bekh
De Vasily Bekh was een Project 22870 sleepboot van 57 meter lang met een waterverplaatsing van 1670 ton. Het schip werd in 2017 in dienst gesteld en was dus nog relatief jong. De sleepboot voerde voor Rusland vooral logistieke en ondersteunde taken uit.

Zo was de Vasily Bekh betrokken bij de evacuatie van de bemanning van de Moskva en zou het schip op weg zijn geweest naar Slangeneiland om een luchtverdedigingssysteem af te leveren toen het geraakt werd door de raketten.

Belangrijk schip van de Zwarte Zee Vloot
De Vasily Bekh maakte onderdeel uit van de Zwarte Zee Vloot, maar beschikte over een bijzonder beperkte verdediging. Het schip kon zich niet verdedigen tegen raketten en vliegtuigen en was dus zeer kwetsbaar, ondanks zijn waarde.

Rusland beschikt namelijk niet over een groot aantal logistieke schepen en dus wordt het verlies van de Vasily Bekh zeker gevoeld. Met name rondom Slangeneiland vervulde het een belangrijke rol. Inmiddels is op het felbegeerde eiland de Oekra´ense vlag weer te zien, nadat het lange tijd in handen was van de Russen.

Veel schepen verloren in de Zwarte Zee
De Vasily Bekh was niet het eerste schip dat Rusland verloren is in de Zwarte Zee. Zo gingen de Moskva en een landingsschip verloren en ook meerdere kleinere schepen zijn naar de bodem verdwenen.

Deze week werd ook begonnen met het bergen het zeer oude schip de Saratov. Het landingsschip werd in 1964 in dienst gesteld, maar werd afgelopen maart zo zwaar beschadigd dat het tot zinken kwam of gebracht moest worden.

Rusland noemt in de berichtgeving rondom het schip Oekra´ne niet en stelt dat het schip beschadigd is geraakt door een brand en de explosies die daardoor veroorzaakt werden. Volgens de Russen is het schip daarna bewust tot zinken gebracht om verdere explosies door de brand te voorkomen.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Marinesleepboot getroffen door raketten