Marineschepen.nl
 
   
 

'Russische marinesleepboot op weg naar Slangeneiland getroffen door raketten'


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 17-06-2022 | Laatst aangepast: 17-06-2022


Volgens de Oekra´ense marine is eerder vandaag de Russische marinesleepboot Spasatel Vasily Bekh geraakt door raketten in de Zwarte Zee. De sleepboot zou onderweg zijn geweest om een luchtverdedigingssysteem op Slangeneiland af te leveren. De berichten en beelden zijn nog niet bevestigd.

Vasily Bekh
Sleepboot Vasily Bekh, nog onder de naam SB-739. Deze schepen hebben 26 bemanningsleden. (Foto: Russische marine)

De Vasily Bekh is een relatief nieuwe een Project 22870 sleepboot van 57 meter met een maximale waterverplaatsing van 1670 ton. De Rescue Tug werd in 2017 in dienst gesteld en maakt onderdeel uit van de Zwarte Zee Vloot. Het schip werd voor vele taken ingezet. Zo is het vermoeden dat de Vasily Bekh een belangrijke rol speelde bij de evacuatie van de bemanning van de getroffen kruiser Moskva, maar ook was de sleepboot bij Slangeneiland nadat daar kleinere Russische marineschepen waren getroffen door een drone-aanval. Maar de sleepboten worden ook ingezet voor logistieke taken.Tijdens zo'n laatstgenoemde opdracht is het schip, volgens Oekra´ne, geraakt door minstens twee raketten.Op infraroodbeelden zijn twee lichtpuntjes te zien die een object naderen, waarna meerdere ontploffingen volgen.Of de beelden daadwerkelijk van twee inkomende antischipkruisvluchtwapens zijn, is niet bekend. De beelden lijken dat vooralsnog niet uit te sluiten.

Het is ook niet duidelijk om wat voor wapens het zou zijn. De Moskva was tot zinken gebracht door wapens van Oekra´ense makelij: Neptunes. Maar van dat wapen waren er maar een beperkt aantal geproduceerd voor de oorlog op 24 februari uitbrak. Enkele weken terug kreeg Oekra´ne de Amerikaanse variant, Harpoon, van in ieder geval Denemarken geleverd. Ook Nederland zou Harpoons leveren of hebben geleverd.

De maandelijkse nieuwsbrief van Marineschepen.nl

Lees hier meer over de inhoud van de nieuwsbrief

Hoewel deze Russische sleepboten deel uit maken van de marine en ook militaire taken uitvoeren, kunnen zij zich niet verdedigen tegen inkomende raketten of vliegtuigen. Als daadwerkelijk een antischipraket is gelanceerd op de Vasily Bekh, was het schip bij voorbaat kansloos.

De Russische vloot in de Zwarte Zee heeft intussen meerdere schepen verloren zien gaan. Behalve de Moskva en een landingsschip, zijn meerdere kleinere schepen gekelderd. Deze sleepboot lijkt een kleine 'vangst', maar dat is het niet. De Zwarte Zee Vloot heeft nauwelijks schepen die een logistieke rol kunnen vervullen en die zijn belangrijk in de strijd rond Slangeneiland.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Vasily Bekh zonk door Harpoons

De Moskva is gezonken

'Russisch fregat Admiral Essen beschoten en zwaar beschadigd'

'Gezonken' Russisch marineschip vaart nog