Marineschepen.nl
 
   
 

'Nederland heeft Oekra´ne Harpoons beloofd'


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 16-06-2022 | Laatst aangepast: 16-06-2022


Nederland heeft Oekra´ne antischipkruisvluchtwapens van het type Harpoon beloofd. Dat zei de Britse minister van Defensie Ben Wallace gisteren in Oslo. Het zijn voor zover bekend de eerste maritieme wapens die door ons land aan Oekra´ne worden geleverd.

Harpoon
Een Harpoon gelanceerd door een Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF). De Harpoon vliegt naar een bepaald punt en gaat met de eigen radar op zoek naar een schip. Het wapen vliegt laag boven zee zodat het heel laat wordt gezien. Bij een aanval worden normaliter meerdere Harpoons achter elkaar afgevuurd om door de verdediging van de tegenstander te komen. (Foto: Defensie)

Wallace was in Oslo met ministers van Defensie uit negen andere landen, waaronder Nederland, voor een bijeenkomst over de Joint Expeditionary Force (JEF). Tegen verslaggevers zei Wallace dat Groot-BrittanniŰ overweegt om Harpoons te leveren aan Oekra´ne. Hij voegde daar aan toe dat Nederland en Denemarken ook Harpoons hebben beloofd.
Het Nederlandse Ministerie van Defensie wil niets zeggen over welke wapens worden geleverd, maar volgens de NOS hebben NAVO-bronnen tegenover het ANP de uitspraak van Wallace hebben bevestigd.Behalve Nederlandse en Deense Harpoons, kan Oekra´ne ook op Amerikaanse Harpoons rekenen. De VS heeft een nieuwe wapenleverantie aangekondigd, waar Harpoons onderdeel van zijn.

Oekra´ne heeft overigens al Harpoons uit Denemarken ontvangen. De Denen hebben mobiele lanceerinrichtingen geleverd waarmee de Oekra´ense strijdkrachten Russische marineschepen op grote afstand van de kust kunnen aanvallen.Russische marineschepen blijven hierdoor vaker op grote afstand van Oekra´ne, al maakt dat weinig verschil voor de aanvallen met Kalibr kruisvluchtwapens. Deze Russische wapens hebben een enorm bereik en kunnen doelen in heel Oekra´ne treffen, zonder dat de schepen dicht onder de kust hoeven te varen. Dankzij de Harpoons (en eerder de Neptunes) is het voor Rusland wel erg riskant om nog ondersteuning aan operaties op land en in de lucht uit te voeren. Een Russische amfibische operatie is nu vrijwel uitgesloten, waardoor de verdediging zich kan richten op de strijd elders.

Oekra´ne zei eerder dat ze genoeg Harpoons hadden ontvangen om de hele Zwarte Zee Vloot tot zinken te brengen. Het is onbekend hoeveel Nederland heeft geleverd of gaat leveren. Ook is niet publiekelijk bekend hoeveel Harpoons de Koninklijke Marine heeft. De zes fregatten hebben ruimte voor maximaal acht Harpoons, maar die zijn niet altijd geplaatst omdat schepen in onderhoud zijn of omdat niet alle Harpoons beschikbaar zijn. Nederland heeft sinds 1 november 1977 de Harpoon in gebruik. Sinds kort heeft de marine de Harpoon Block 2.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Denen leveren Harpoons aan Oekra´ne