De Nederlandse en Belgische fregatten Zr.Ms. Van Amstel en BNS Leopold I doen op dit moment mee aan de lanceeroefening Mjølnir (ook: Mjoelner) in Noorwegen. Mjølnir is een oefening voor het hoogste geweldsspectrum en staat dit keer onder leiding van Denemarken.
M-fregat BNS Leopold I lanceert een Harpoon Block 2. (Foto: Belgische Defensie)
Update 13 mei: zie beelden lancering door Zr.Ms. Van Amstel onderaan.
De noordelijke positie van Zr.Ms. Van Amstel was onlangs al kort gemeld door Marineschepen.nl, toen het schip in Tromsø lag. Het Nederlandse M-fregat is daar, zo bleek deze week, voor de oefening Mjølnir die deze week begon. De oefening behandelt meerdere facetten van maritieme oorlogsvoering. Er wordt geoefend op het gebied van luchtverdediging en oppervlakteoorlogvoering. Ook wordt er op landdoelen geschoten ter ondersteuning van militairen aldaar.
During multinational Arctic exercise #Mjoelner, ???? frigate Leopold 1 fired a Harpoon Block 2 missile. Recent upgrade of this anti-ship weapon now allows our frigates to engage shore targets as well, at ranges over 100km #WeAreNATOpic.twitter.com/f4vD0fejQ9
The ???? frigate Leopold 1 fired several seasparrow missiles in a challenging air defense scenario during @NATO's biennial multinational exercise Mjølner 2022, near the #Norwegian Andoya Space Defense range. Allied ships from ???? ???? ???? and ???? are also present #WeAreNATOpic.twitter.com/qMr44Ur1pl
Lanceringen
De oefening heeft plaats in de Noorse Zee in de nabijheid van de Space Defense range van Andøa, want net als bij voorgaande edities van Mjølnir wordt ook dit keer het nodige gelanceerd. Mjølnir is "een live firing exercise met een uitdagend scenario", zo laat een marinewoordvoerder weten. "Dat betekent dat alles zo echt mogelijk worden nagebootst. Dat zorgt voor een hogere trainingswaarde van onze bemanningsleden en die van onze partnerlanden."
Bij een dergelijk scenario bootst men namelijk zo veel mogelijk een oorlog na. Het schip weet niet waar de dreiging vandaan komt en wanneer deze zich aandient en wanneer de lancering vindt daadwerkelijk plaats.
De Van Amstel zal bijna alle wapensystemen inzetten. Zo worden het antischipkruisvluchtwapen Harpoon, luchtverdedigingsraket NATO Sea Sparrow, het Oto Melara 76mm kanon en de Goalkeeper ingezet.
Eerder deelde de Belgische marine al beelden van de eerste lancering van de Harpoon Block 2 door een Belgisch fregat. België heeft haar oude Harpoons van een upgrade voorzien, waardoor de schepen ook doelen op de kust kan treffen.
Behalve de Nederlandse en Belgische fregatten, maken ook de Deense fregatten KDM Niels Juel (Iver Huitfeldtklasse, met de nieuwe SM-2 raketten) en KDM Absalon (Absalonklasse) deel uit van de oefening. Verder zijn het Duitse korvet FGS Oldenburg (Braunschweigklasse) en het Noorse Reineklasse patrouilleschip KNM Magnus Lagabøte van de partij.
Bij de oefening worden dus verschillende raketten gelanceerd. Behalve de genoemde door de Van Amstel, zijn dat: SM-2, ESSM, Mistral, Stinger en RAM worden gelanceerd. Verder wordt een 5 inch-kanon ingezet en diverse machinegeweren.
JEF
Het oefenen voor een conflict in een hoog geweldspectrum doet de Van Amstel als onderdeel van de Joint Expeditionary Force (JEF). Een snelle reactiemacht die overal ter wereld snel inzetbaar is. De JEF bestaat uit eenheden uit Nederland, Groot Brittannië, Denemarken, Estland, Finland, Letland, Litouwen, Noorwegen en Zweden.
In 2016 had Nederland de leiding over deze oefening. Destijds was het LFC Zr.Ms de Ruyter de Nederlandse afgevaardigde.