Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuwe en oude Russische onderzeeboten actief in de Barentszzee


Door: Frederik van Lokeren
Bericht geplaatst: 28-06-2022 | Laatst aangepast: 28-06-2022


De afgelopen dagen is er een verhoogde activiteit van Russische nucleaire onderzeeboten gerapporteerd in de Barentszzee. Verschillende type onderzeeboten bevinden zich momenteel op zee in een reeks oefeningen en trainingen die deel uitmaken van het vooraf vastgelegde zomerprogramma van de Russische marine. Daarnaast werd er ook nog belangrijk nieuws gemeld aangaande de modernisering van onderzeeboten uit de Oscar II-klasse.

Typhoon
De Dimitry Donskoy is de grootste onderzeeboot ter wereld. Deze laatste boot van de Typhoonklasse is 175 meter lang, heeft een waterverplaatsing van 24.500 ton. De Donskoy is 41 jaar in dienst, de andere vijf Typhoons zijn uit dienst gesteld en vervangen door de nieuwe Boreiklasse. (Foto: Russische marine)

Gerapporteerde onderzeeboot activiteit
Op 18 juni werd op Telegram het vertrek van de Russische nucleair aangedreven onderzeeboot Dmitry Donskoy (Typhoonklasse) uit de haven van Severodvinsk gemeld. De Dmitry Donskoy diende tot enkele jaren geleden als een testplatform voor de nieuwe Bulava intercontinentale kernraketten. Mogelijk is na deze tests de Dmitry Donskoy een andere rol toebedeeld, namelijk van testplatform voor de training van nieuwe bemanningen van de nucleair aangedreven onderzeeboten. De laatste keer dat de Dmitry Donskoy naar zee vertrok was ze in het gezelschap van een Yasen M-klasse aanvalsonderzeeboot.



De Dmitry Donskoy speelt in deze capaciteit de rol van de vijandige onderzeeboot en monitort de oefeningen om na te gaan of een nieuwe bemanning aan de standaardeisen in gevechtssituaties voldoet. Naar verluidt traint de Dmitry Donskoy niet alleen aanvalsonderzeeboten maar ook de nieuwe strategische onderzeeboten uit de Boreiklasse.

  Drie dagen later, op 20 juni, meldde het Russische nieuwsagentschap TvZvezda dat twee nucleair aangedreven onderzeeboten betrokken waren bij het lanceren van Kalibr en Granit kruisvluchtwapens. De betrokken onderzeeboten waren gerapporteerd als de Severodvinsk (Yasen M-klasse) en de Smolensk uit de Oscar II-klasse. Volgens TvZvezda waren de kruisvluchtwapens afgevuurd richting een gesimuleerd amfibisch eskader dat zich in de Barentszzee begaf. Deze gesimuleerde doelen werden naar verluidt vanop een afstand van 200 kilometer succesvol aangevallen en getroffen.

Voor het gebruik van verschillende type wapens, afgevuurd door twee verschillende onderzeeboten, is een hoge mate van coördinatie benodigd tussen beide schepen aangezien verschillende afstanden tot het doel en snelheden van de verschillende kruisvluchtwapens in rekening gebracht dienden te worden.

Hoewel het bericht over deze oefening op 20 juni werd gepubliceerd lijkt het er op dat deze op 18 juni werd uitgevoerd, aangezien er op deze dag een NOTAM actief was. In dit bericht voor het vliegverkeer werd een deel van de Barentszzee nabij Moermansk als gevaarlijk oefengebied bestempeld.

Oscar
Een Oscar II-klasse onderzeeboot. (Foto: Russische marine)

Op 25 juni vermeldde het Russische persagentschap TASS dat de onderzeeboot Belgorod (aangepaste Oscar II-klasse) was uitgevaren om haar laatste deel van testvaarten af te werken. Zodra de Belgorod deze tests succesvol heeft afgewerkt zal de boot overgedragen worden aan de Russische marine en operationeel ingezet worden bij de Russische Pacifische Vloot.

De Belgorod is een speciaal ontwikkelde onderzeeboot gebouwd rond het afvuren van de Poseidon / Status-6 nucleaire torpedo. Deze torpedo, aangedreven door een compacte nucleaire reactor, heeft een bereik dat in maanden wordt gerekend in plaats van in afstand en kan worden uitgerust met een kernkop. Het is een wapen dat veilig vanuit de Russische wateren kan worden afgevuurd en dagen, weken of maanden later eender welk strategische doel op een vijandelijke kustlijn kan treffen met een nucleaire explosie.

De Belgorod zal haar tests waarschijnlijk afleggen in samenwerking met de Dmitry Donskoy. Beide onderzeeboten werden op de 25ste in de ochtend opgemerkt door middel van satellietbeelden terwijl ze beide aan de oppervlakte voeren in de Witte Zee.

Eveneens op 25 juni was er het bericht van de Noordelijke Vloot dat twee Udaloyklasse torpedobootjagers, de Severomorsk en de Admiral Levchenko, samen de nucleaire onderzeeboten moesten detecteren en opjagen. De identiteit van de betrokken onderzeeboten in deze oefening kon echter niet achterhaald worden aangezien de Russische bronnen voor deze oefening geen namen vermelden. Mogelijk zijn het de Belgorod en de Dmitry Donskoy, waarvan bevestigd was dat beide schepen zich in de regio op zee bevonden.

Modernisatieprojecten voor de Oscar II onderzeeboten
Op 26 juni begon de Oscar II aanvalsboot Irkoetsk met de werfproeftochten op zee, zo meldde TASS. De Irkoetsk, een aanvalsboot van de Russische Pacifische Vloot, onderging een modernisatietraject en word omgevormd naar een Project 949AM aanvalsboot. De Irkoetsk is momenteel uniek aangezien het de enige onderzeeboot is uit de Oscar II-klasse waarvan de 24 Granit-antischeepsraketten verwijderd werden. In de plaats kreeg de onderzeeër 48 nieuwe lanceerbuizen in haar romp zodat ze moderne Kalibr en Oniks kruisvluchtwapens kan afvuren.

Boten uit de Oscar II-klasse waren specifiek gebouwd rond de Granit antischeepsraket. De bedoeling was dat een Oscar II haar ganse voorraad Granits zou afvuren tegen Amerikaanse vliegdekeskaders. De hoeveelheid wapens alsmede hun enorme explosieve lading zou voldoende moeten zijn geweest om de verdediging van de Amerikaanse eskaders te penetreren en het vliegdekschip uit te schakelen.

Met de modernisatie wordt de Irkoetsk nu meer inzetbaar en is het schip in staat om naast oppervlakteschepen nu ook doelen op land te bestoken dankzij de Kalibr kruisraketten. De Irkoetsk wordt echter pas ten vroegste tegen het einde van 2023 terug in dienst verwacht. Indien de modernisatie succesvol verloopt is de verwachting groet dat andere boten uit de Oscar II-klasse eveneens uitgerust zullen worden met Kalibr en Oniks kruisvluchtwapens.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen