Marineschepen.nl
 
   
 

Vervanger M-fregat gaat ASWF heten


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 13-01-2021 | Laatst aangepast: 13-01-2021


De nieuwe fregatten krijgen de typering ASWF, ofwel Anti-Submarine Warfare Fregat. Dat maakten de Belgische en Nederlandse krijgsmachten vanmiddag bekend. De schepen werden tot op heden 'Vervanger M-fregat' genoemd.

vMFF
Schets van de vervanging van het M-fregat. (Beeld: DMO)

De namen van de in totaal vier schepen voor BelgiŽ en Nederland zijn nog niet bekend. Dat zal voor deze fregatten, die rond 2027 verwacht worden, nog even op zich laten wachten. Wel is nu dus de eigenlijke projectnaam bekend gemaakt: ASWF.De keuze voor ASWF ligt voor de hand, de schepen zullen zich richten op anti-submarine warfare (ASW). Lang werden de schepen 'Vervanger M-fregatten' genoemd, hetgeen vooral in het buitenland tot verwarring leidde, zo merkte ondergetekende tijdens gesprekken met buitenlandse defensiejournalisten, waar men vaak dacht dat de eigenlijke naam 'Omega' fregat was.

Net als bij het M-fregat (M staat voor Multipurpose) is opnieuw gekozen voor een Engelstalige naam. Dat gebeurde ook bij het Combat Support Ship (CSS, de nieuwe tanker), het Joint Support Ship (JSS, de Doorman) en de Oceangoing Patrol Vessels (OPV's).Momenteel wordt achter de schermen hard gewerkt aan het ASWF, dat gebouwd zal worden door Damen. Eind dit jaar hoopt DMO het contract te kunnen tekenen voor de bouw van de twee Belgische en twee Nederlandse fregatten.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

ASWF