Marineschepen.nl
 
   
 

Vuurgevecht Hr.Ms. Rotterdam met piraten

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 25-10-2012

Snelle rubberboten (RHIB's) van Hr.Ms. Rotterdam werden gisteren beschoten door Somalische piraten toen zij een vissersschip wilden controleren. Daarbij is één RHIB licht beschadigd geraakt door kogelinslag. Eén piraat overleed tijdens de actie, acht personen raakten gewond. Aan Nederlandse zijde raakte niemand gewond. Het was niet de eerste keer dat een RHIB van een Nederlands marineschip onder vuur werd genomen. Opvallend was nu echter dat dit vanaf zowel het vissersschip als vanaf de wal gebeurde.

piratenschip in brand
Een RHIB van Hr.Ms. Rotterdam in gevecht met de piraten aan boord van het vissersschip. (Foto: Defensie)

Het Landing Platform Dock (LPD) Hr.Ms. Rotterdam, door verschillende media abusievelijk als "fregat" bestempeld, heeft de leiding over de anti-piraterijmissie Ocean Shield van de NAVO. Het schip coördineert acties, maar doet zelf ook actief mee aan de strijd. Dat laatste bleek gisteren dus toen plots de vlam in de pan sloeg.

rhib
Hr.Ms. Rotterdam op piratenjacht. Als boordhelikopter is een Cougar mee. (Foto: Defensie)

Voorbereid
Toen drie snelle rubberboten van Hr.Ms. Rotterdam de vissersboot naderden, waren de nodige voorzorgsmaatregelen al getroffen. Zo had een Boeing ScanEagle (onbemand vliegtuig) van het marineschip de vissersboot al bekeken en waren de procedures voor de Nederlandse militairen duidelijk. Op het moment dat de Nederlandse rubberboten op 100 meter afstand van het vissersschip voeren, openden de piraten ineens het vuur.
De bemanningen van de RHIBs schoten direct terug terwijl ze de afstand tussen hen en de piraten weer groter maakten. Ook vanaf Hr.Ms. Rotterdam werd het vissersschip onder vuur genomen met de machinegeweren die stonden opgesteld. Volgens de commandant van het LPD kapitein-ter-zee Jan-Hubert Hulsker werd daarbij waarschijnlijk een brandstofvat geraakt waardoor het vissersschip in brand vloog.

piratenschip in brand
Het vissersschip werd in brand geschoten. (Foto: Defensie)

Redden
Vanaf het enorme Nederlandse marineschip was te zien dat zo'n 25 personen vanaf de brandende dhow over boord sprongen. Omdat veel mensen in Somalië niet kunnen zwemmen, werd met de inmiddels teruggekeerde RHIBs direct een reddingsactie opgezet.
Toch hadden niet alle piraten de strijd opgegeven, want zodra de RHIB's weer in de buurt kwamen werden ze opnieuw beschoten vanaf het (brandende) vissersschip. Opvallend genoeg vuurden nu ook piraten vanaf de wal op de Nederlanders. De reactie van het marinepersoneel was ook vergelijkbaar met die van een even daarvoor: schieten en terugtrekken.

Pas toen de rust was weergekeerd konden de boten 25 personen uit het water halen. Acht van hen bleken gewond, één was overleden. Onder deze 25 personen bevinden zich minstens 6 piraten.Hr.Ms. Rotterdam beschikt over een grote ziekenboeg met ondere andere twee operatietafels en tien intensive-care bedden. Hier konden de acht gewonden behandeld worden.

rhib
Een RHIB van Hr.Ms. Rotterdam tijdens een eerdere actie deze maand. (Foto: Defensie)

De 166 meter lange Hr.Ms. Rotterdam (L800) blijft tot en met december in de Somalische wateren op piraten jagen. Volg de ontwikkelingen van Hr.Ms. Rotterdam en haar bemanning via het Marine blog.


KTZ Hulsker, vertelde op Radio 1 over de actie van 24 oktober.
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
NieuwsoverzichtGerelateerde artikelen
LPD Rotterdam
Piraterij Somalïe

Evertsen de baas