Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. De Ruyter aangekomen bij hoofdkwartier in Abu Dhabi


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 23-02-2020 | Laatst aangepast: 23-02-2020


Na een reis van een kleine maand is Zr.Ms. De Ruyter aangekomen in Abu Dhabi, de Verenigde Arabische Emiraten, waar het hoofdkwartier van de EMASOH-missie is gevestigd.

Zr.Ms. De Ruyter
Zr.Ms. De Ruyter. (Foto: Defensie)

Gisteren kwam het Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF) in Abu Dhabi aan en meerde af in de Franse maritieme basis. Het schip vanochtend bezocht door minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. Blok was eerder in Iran waar hij sprak met de Iraanse president Rohani en andere hoogwaardigheidsbekleders.
Minister Blok in de commandocentrale van het schip in gesprek met de commandant van de De Ruyter, KLTZ Theo Klootwijk.

Het bezoek van Blok maakt deel uit van het zogenaamde diplomatieke spoor dat naast de militaire missie loopt. Het doel van de deelnemende lanen is in gesprek te blijven met Iran, naast een militaire aanwezigheid. Behalve zorgen om de gevolgen voor de sancties, zijn er in Iran zorgen over de uitbraak van het coronavirus in het land. Volgens de door de Amerikaanse overheid gesteunde zender Radio Farda is een burgemeester in het land besmet geraakt met het virus en in het ziekenhuis zijn opgenomen, kort daarvoor zou de betreffende burgemeester de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken hebben ontmoet. Het staatspersbureau heeft ondertussen ontkend dat de man positief is getest op het virus.

In de Verenigde Arabische Emiraten sprak Blok ook met de minister van Buitenlandse Zaken Al Zayed over de politieke en economische betrekkingen tussen de beide landen.Zr.Ms. De Ruyter zal na het havenbezoek de komende maanden in de regio de bewegingen in en boven het water in kaart gaan brengen. Daar zal het, ondanks dat de eigen missie uit slechts twee schepen bestaat, veel internationale collega's zien. Zo is een Amerikaanse amfibische taakgroep, onder leiding van amphibious assault ship USS Bataan (Waspklasse) met 2.500 mariniers, iets voor het Nederlandse schip de Straat van Hormuz doorgevaren. Behalve de Bataan, maken ook amfibisch transportschepen USS New York (San Antonioklasse), USS Oak Hill (Harpers Ferryklasse), destroyer USS Carney (Arleigh Burkeklasse) en bevoorradingsschip USNS McLean (Lewis and Clarkklasse) deel uit van de taakgroep.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Zr.Ms. De Ruyter nadert Straat van Hormuz