Marineschepen.nl
 
   
 

Commando-overdracht Onderzeedienst (foto's)Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 15-12-2016 | Laatst aangepast: 15-12-2016


De Onderzeedienst heeft een nieuwe Groepsoudste. Kapitein ter zee Herman de Groot nam gisteren de functie over van kapitein ter zee Hugo Ammerlaan. Er breken drukke tijden aan voor de Onderzeedienst: gemoderniseerde boten, nieuwe boten en gemengd varen.

vaandeloverdracht
Met het overdragen van het vaandel van de Onderzeedienst, werd ook de functie van Groepsoudste overgedragen. (Foto: John van Helvert/ Mediacentrum Defensie)

Toen KTZ Hugo Ammerlaan drie jaar geleden aantrad als Groepsoudste Onderzeedienst, zag de wereld er heel anders uit. De Onderzeedienst kwam net uit een periode van grote onzekerheid over het voortbestaan en voor het eerst mocht benoemd worden dat er werd nagedacht over nieuwe onderzeeboten. Daarnaast kampte de Onderzeedienst met een groot tekort aan personeel en moesten de boten nog gemoderniseerd worden. Ook was Rusland nog een goede vriend.Op veel punten is het inmiddels beter, op één belangrijk punt niet. Er wordt nu gewerkt aan het traject naar nieuwe onderzeeboten, de grootste problemen op gebied van personeelstekort zijn opgelost waardoor weer drie boten kunnen varen (4e is in onderhoud), zo memoreerde de scheidend Groepsoudste terecht met trots. Helaas is van de vriendschap met Rusland niet veel meer over.

vaandeloverdracht
Aantreden van de Marinierskapel der Koninklijke Marine. (Foto: John van Helvert/ Mediacentrum Defensie)

Na de overdracht van de functies, onder toeziend oog van onder andere Commandant Zeestrijdkrachten LGENMARNS Rob Verkerk en US Navy RADM Matt Zirkle (commandant van Submarine Forces NATO, COMSUBNATO), nam KTZ Herman de Groot het woord. Volgens de nieuwe Groepsoudste moet de Onderzeedienst de balans zien te bewaren, "terwijl we omhoog de berg oplopen". De uitdagingen zijn voor de Onderzeedienst volgens De Groot dat het hoge niveau vastgehouden moet worden, terwijl ondertussen de gemoderniseerde Walrusklasse onderzeeboten in gebruik moeten worden genomen en er gewerkt moet worden aan een vervangende capaciteit.Ook refereerde De Groot aan het varen met een bemanning bestaande uit mannen en vrouwen: "[we zullen] in het nieuwe jaar uitgebreid verder gaan nadenken over het gemengd bemannen van onderzeeboten. Dat zal gebeuren in een aantal werkgroepen (...). En zonder in clichés te vervallen, dit is een kans en zoals iedere kans die wij in ons leven en professie tegenkomen moeten kansen met energie worden tegemoet getreden en zorgvuldig in de vergroting van de periscoop worden bekeken, om vervolgens met de juiste aanvalsgeometrie tot een succesvol einde te kunnen worden gebracht."

Met de aanvaarding van de functie als Groepsoudste Onderzeedienst is De Groot weer terug op het oude nest.

De Groot begon in 1985 bij de Onderzeedienst aan boord van Hr.Ms. Zwaardvis, doorliep de functies aan boord van onderzeeboten, maar had ook een aantal walplaatsingen. Bijvoorbeeld een plaatsing in Groot-Brittannië waar hij verantwoordelijk was voor nieuwe tactieken, zoals anti-dieselelektrische onderzeeboot tactieken voor nucleaire onderzeeboten. In 1997 kreeg hij na afronding van de SMCC het commando over Zr.Ms. Bruinvis en daarna Zr.Ms. Walrus. Na een plaatsing als onderzeebootspecialist bij de Marinestaf, volgde een korte commandoperiode van wederom Zr.Ms. Bruinvis. Als eerste buitenlander slaagde De Groot in 2003 voor de US Prospective Commanding Officer Course (United States Navy Submarine Command Course). Daarna was hij Teacher van de SMCC, volgde een studie politieke - en militaire strategie aan het Naval Warfare College van de United States Navy en was commandant van Hr.Ms. Zuiderkruis. In zijn functie voor zijn huidige was De Groot coördinator van internationale samenwerking voor de vervanging van onderzeeboten.

commando-overdracht
De Marinierskapel en detachementen van de Onderzeedienst aangetreden, met in het midden LTZ1 Rik Woertman, commandant Zr.Ms. Mercuur. De ceremonie stond onder leiding van KLTZ Wilco Kramer. (Foto: John van Helvert/ Mediacentrum Defensie)

commando-overdracht
(Foto: John van Helvert/ Mediacentrum Defensie)

commando-overdracht
Het intreden van het vaandel van de Onderzeedienst. (Foto: John van Helvert/ Mediacentrum Defensie)

commando-overdracht
KTZ Ammerlaan aan het woord, links KTZ De Groot. (Foto: John van Helvert/ Mediacentrum Defensie)

commando-overdracht
De commando-overdracht. (Foto: John van Helvert/ Mediacentrum Defensie)commando-overdracht
(Foto: John van Helvert/ Mediacentrum Defensie)

commando-overdracht
Op de achtergrond Zr.Ms. Bruinvis en Zr.Ms. Karel Doorman. (Foto: John van Helvert/ Mediacentrum Defensie)

commando-overdracht
(Foto: John van Helvert/ Mediacentrum Defensie)

commando-overdracht
(Foto: John van Helvert/ Mediacentrum Defensie)

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Commando overdracht 2013