De NAVO oefening met de Amerikaanse torpedobootjager USS Truxtun en Roemeense en Bulgaarse marineschepen in de Zwarte Zee, is vandaag begonnen. Zowel Roemenië als Bulgarije zijn NAVO-lidstaten. De oefening was volgens woordvoerders al langer gepland, maar komt wel op een moment dat buurlanden van Rusland zich zorgen maken.
Torpedobootjager USS Truxtun in de Middellandse Zee. (Foto: US Navy)
Woensdagochtend begon in de Zwarte Zee de NAVO oefening met USS Truxtun, het Bulgaarse fregat Drazki, het Roemeense fregat Regina Maria en twee (niet nader genoemde) Roemeense korvetten. De oefening is bescheiden en niet complex, er wordt onder andere geoefend in het gezamenlijk manouvreren en communiceren (PASSEX). Dit soort "eenvoudige" oefeningen worden vaak gehouden als er weinig tijd was om de oefening voor te bereiden, als het niveau tussen twee marines te groot is of als begin van een reeks steeds complexere oefeningen.
Inzet van wapensystemen maakt geen deel uit van de exercitie.
De oefening had eigenlijk dinsdag moeten plaatsvinden, maar werd door het slechte weer in de Zwarte Zee een dag uitgesteld. USS Truxtun was al eerder deze voor de Roemeense havenstad Constanta verschenen, waar het voor anker ging. De torpedobootjager van de Arleigh Burkeklasse maakt deel uit van Carrier Strike Group van vliegkampschip USS George W. Bush. Dit vliegkampschip voer twee weken geleden met zijn aanhang van kruisers en torpedobootjagers door de Straat van Gibraltar de Middellande Zee in, na de Atlantische Oceaan te zijn overgestoken.
Verboden voor grote marineschepen
De Truxtun verliet vervolgens het Amerikaanse verband en stoomde via Kreta op naar de Zwarte Zee. Deze zee is alleen te bereiken via de Bosporus en de Dardanellen, een smalle zeestraat in beheer van Turkije.
Niet alle schepen mogen zomaar deze zeestraat passeren. In 1936 werd overeengekomen dat landen die niet aan de Zwarte Zee zijn gelegen, geen marineschepen door de zeestraat mogen sturen die zwaarder zijn dan 15.000 ton. De Amerikaanse vliegkampschepen, net als bijv. de Karel Doorman, mogen de Zwarte Zee dus niet in. Overigens mogen volgens hetzelfde verdrag niet meer dan 9 niet-Zwarte Zee marineschepen tegelijkertijd door de zeestraat, en zij mogen niet langer dan 21 dagen in de Zwarte Zee blijven.
Hoelang USS Truxtun exact in het gebied zal blijven is niet bekend, het zal nog wel een aantal havens bezoeken in het kader van vlagvertoon.
De Regina Maria was eerder in dienst van de Britse marine als HMS London. (Foto: Roemeense marine)
Roemenië en Bulgarije
Zowel Roemenië als Bulgarije zijn na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie lidstaten van de NAVO geworden. Hun marines hebben oud materieel van NAVO-landen in gebruik en oefenen regelmatig samen NAVO-marines. Ook nemen zij al een decennia deel aan missies van het bondgenootschap. Zo maakte het Roemeense fregat Regina Maria onder andere in 2006, 2009 en 2011 deel uit van de NAVO operatie Active Endeavour in de Middellandse Zee en het Bulgaarse fregat Drazki deed dat onder andere jaarlijks (met tussenpozen) van 2006 t/m 2009.
Ondanks dat het materieel van beide landen technisch verouderd is, hebben ze in een recent verleden deelgenomen aan complexere oefeningen dan die van deze week.